Restaurace Oliva: takové pražské Středomoří

Olivovníky zdobí i vnější fasádu restaurace.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Recenze 5. září 2012   7:00 | Lidovky.cz
Link
Link
Návštěva Olivy je trochu jako dovolená u moře. Dost možná se vám nebude chtít vracet domů z místa plného mušlí, krevet, salátů, vína a zmrzliny. Prostředí Olivy je o moc příjemnější než hotel vybraný podle fotek v katalogu a obsluha si s přiděleným delegátem také nezadá.

Na návštěvu téhle restaurace si naštěstí volno brát nemusíte, dokonce nebudete muset ani celý rok šetřit. Do pražského Podskalí se dostanete pohodlně tramvají a z aktuální letní nabídky si pravděpodobně snadno vyberete něco, co bude odpovídat vašemu rozpočtu. Tedy snadno... Letošní letní menu alespoň mně moc snadný výběr nenabízí, dala bych si skoro všechno, a to si tu odpočinek dopřávám už pěkných pár let.

Hravé saláty

Dala bych si i salát, kterému se většinou vyhýbám, protože mám pocit, že všude mají něco zajímavějšího. V Olivě vzpomínám na ten s jehněčím, který tu kdysi měli.

Tyhle vzpomínky ale dost možná přehluší ty příští, na salát z bůčku s vodním melounem (165 Kč). Na první pohled divoká kombinace vlastně zas tak divoká není. Pečený, překvapivě málo tučný bůček je nakrájený na tenoučké plátky, doplňují ho růžové kostičky šťavnatého melounu, kousky bílé ředkve a zálivka z bílého jogurtu a sladké chilli omáčky. Sladké a slané chutě se netlučou a jogurt z toho dělá i přes přítomnost bůčku docela lehké jídlo.

O dost explozivněji na mě zapůsobily krevety na baba ganoush – pyré z pečeného lilku, česneku a sezamové pasty tahini (195 Kč). Pyré mělo tak intenzivní kouřovou nahořklou chuť, že mě až zarazila. Ochutnat něco nového a zvláštního chce ale přece na dovolené téměř každý, nebo ne? Koneckonců, podruhé si to dávat nemusíte. A pokud netoužíte po překvapení, doporučuji telecí tagliattu (195 Kč). Tenké plátky hovězí svíčkové ochucené solí, pepřem, nadrobno pokrájeným česnekem a rozmarýnem se úplně rozplývají na jazyku. Chutě vám nebudou neznámé, provedení ale možná ano.

Krevety na baba ganoush jsou chuťově velmi výjimečné.

Cokoliv z moře

U moře se také těžko vyhnete rybám, ti smělejší nepohrdnou ani slávkami, krevetami a dalšími dary moře. Já krevetami v Olivě nepohrdnu téměř nikdy – alespoň v předkrmu, když už si je nedám ve verzi "all you can eat" (690 Kč). Na aktuálním menu ale u mě vede pražma a candát. Filet z pražmy královské (345 Kč) s dokonale křupavou kůrčičkou je podávaný na hranolkách vykrájených z manga. Nechybí exotická chuť lístků koriandru, tenká půlkolečka červené cibule a základní thajská zálivka z limetové šťávy, rybí omáčky a cukru. Jednoduché, lehké, a přitom skvělé jídlo.

Candát představuje složitější i těžší verzi rybího hlavního chodu. Jemnou sladkovodní rybu položenou na kopci "sladkého" mrkvového pyré doplňuje omáčka s intenzivní chutí bílého vína s cherry rajčátky a petrželí (385 Kč). Nebýt těch sezonních surovin, řekla bych, že je to až podzimní jídlo.

Přestože známá poučka radí vyhnout se slávkám v měsících, jejichž jména ve francouzštině (ale také v angličtině) neobsahují písmeno "r", tedy v květnu, červnu, červenci a srpnu, v Olivě je na menu mají. Budete-li odvážní a slávky přesto vyzkoušíte, dostanete je velmi dobře připravené v omáčce "mariniere" (145 Kč za 300 g, 245 Kč za 600 g). Nestyďte se a klidně si do silné omáčky z bílého vína a petrželky namáčejte domácí bílý chléb. Otestovala jsem to před týdnem na vlastní zdraví a přežila jsem bez úhony.

Všude samé olivy

O tom, že v Olivě berou olivy vážně, vás přesvědčí nejen menu, ale i látkové tapety s motivem oliv na zdech. Když budete mít po večeři pořád oliv málo, bude pro vás volba dezertu hračkou. Domácí vanilková zmrzlina s olivovým olejem a pár zrníčky mořské soli navrch (95 Kč) je od okamžiku, kdy ji zavedli do menu, moje jednoznačná volba.

Olivový olej tu dávají i k domácí vanilkové zmrzlině.

Při mé předposlední návštěvě před deseti dny zmrzlina úplně povedená nebyla, měla poněkud krystalickou strukturu, a proto jí chyběla její obvyklá krémovitost. Chuťově byla ale v pořádku a kombinaci s olivovým olejem a solí považuji za mimořádně povedenou. Doufám, že příště už bude zase v perfektní kondici.

Škoda té kávy...

Zážitek z "dovolenkové večeře" vám můžou pokazit podle mého názoru jen dvě věci. Prostor restaurace je rozdělen na dvě části, z nichž ta vpravo od vchodu je kuřácká. Pokud bude zaplněná, pak kouř lehce ucítíte i v nekuřácké části. Nestává se to často, ale přece. I přes kontroverznost tématu mám za to, že kouření už dneska v restauracích opravdu nemá co dělat.

Další má výtka směřuje jako již standardně ke kávě. Směs s vyšším obsahem robusty a ne úplně správný způsob přípravy mě od zdejších kávových nápojů definitivně odradily. Jste-li milovníci hořkých až svíravých chutí, bude vám možná zdejší káva vyhovovat. Já volím na závěr večeře raději skleničku dezertního vína Pineau des Charentes Blanc (60 Kč) – příjemnou chuť za příjemnou cenu.

"Příjemné" je možná to slovo, které Olivu vystihuje nejlépe. Dá se vztáhnout na prostředí, obsluhu i chuťový zážitek. Tak tedy, příjemnou dovolenou.

Klára Donathová, autorka je hodnotitelkou Scuk.cz
diskuse
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Diskuse neobsahuje žádné příspěvky.

Prohlédněte si fotogalerii

Miloš Zeman navštívil českou expozici na Západočínském mezinárodním veletrhu
Udivující barvy i tvary. Snímky vědců odhalují neviditelný svět
Radost i zklamání. To vše patří k senátním volbám
Do sv. Ignáce se s Pavlem Landovským přišli rozloučit herci i disidenti
Protesty v Hongkongu
Podívejte se na oceněné fotografie z Czech Press Photo
Čekání na volební výsledky: nervozita i křečovité úsměvy
Volby očima fotografů: politici tradičně odvolili jako první




PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI