14. července 2009 16:01 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Recepty nebo vyprávění z kuchyně.
Najdete i teologický přesah

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
koření | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy koření | foto: Shutterstock
Na co ti bude další kuchařka? Vždyť podle toho stejně nebudeš vařit! - Připomíná vám to něco? Podobné argumenty se ozývají v nejedné domácnosti, když si jeden z partnerů vybere novou knihu do kuchyňské poličky. Máte na takový útok protiargument? Nebo jen sklopíte hlavu a zamumláte, že další kuchařku sice nepotřebujete, ale když ona je tak pěkná?
Přitom kdybyste si přáli cestopis, nikdo se nad tím nepozastaví a nebude si ťukat na čelo, k čemu vám je, když stejně nikam nepojedete. Každý ví, že cestopis není mapa. Stejně tak leckterá kuchařka je spíš chuťopis než encyklopedie receptů.

A nejsou to jen knihy jako Jídlo -dějiny chuti od Paula Freedmana, od kterých byste to čekali už podle názvu, ale třeba povedená řada Culinaria, která vás provede po kuchyních Maďarska, Itálie či Francie. Italská kuchyně je vůbec v módě. Do jejích tajů vás kromě oblíbeného Jamie Olivera zasvětí i důkladnější Marcella Hazanová.

Pokud vás zajímá spíš vyprávění z kuchyně než recepty jako takové, sáhněte po osvědčeném Anthony Bourdainovi nebo, pokud jste jazykově zdatní, po knize z kuchyně Ferrana Adria A Day at El Bulli. Do jeho opravdové kuchyně se totiž jen tak nedostanete. Pořadník do slavné barcelonské restaurace El Bulli je obsazen na několik let dopředu.

Na překlad čeká i kultovní a zatím nepřekonaná kniha Harolda McGee On Food and Cooking. McGee se věnuje na molekulární úrovni snad všemu, co vás v kuchyni může potkat. Nadšeného kuchařského amatéra (v původním smyslu toho slova), který umí anglicky, si touhle knihou zavážete na hodně dlouho.

Pomůcka, nebo literární dílo?
Nesmíme zanedbávat ani české autory, kteří nezůstávají pozadu. Ve svých kuchařkách zdařile balancují na pomezí beletrie, milostné poezie o jídle a encyklopedické příručky. Své čtenáře hýčkají, pomáhají jim, vysvětlují, pouštějí je do svých kuchyní.

Vědí dobře, že prožitek táhne, že s nimi jejich čtenáři chtějí mít něco společného, aby se do jejich kousků pustili sami. Nejeden si proto píše vlastní foodblog, kde nese svou kůži na trh. Pro čtenáře je to jako zkouška nanečisto, můžete si dopředu zjistit, jestli se vám líbí styl, jakým dotyčný bloger píše.


Šárka Škachová vás pozve na Rande s gurmánkou v české kuchyni. Knihu plnou vášně pro neošizenou českou kuchyni si můžete objednat přímo na jejím blogu www.gurmanka.cz.

Vánoce na jedničku zase zaručí Vánoční kuchařka pro dceru, úspěšné pokračování Kuchařky pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové. Její blog bistro.florentyna.cz se rozrůstá, v tuto chvíli pro něj píše deset lidí. Autorky Olivové a Mořské (nejen) kuchařky zase najdete na adrese olivovakucharka.webgarden.cz. Nejznámější osobnost české foodblogové scény - pan Cuketka (www.cuketka.cz) je snad jediný, kdo se na sepsání žádné kuchařky v dohledné době nechystá.

Ještě vás kuchařky nechávají chladnými? Josef Imbach v knize Tajemství klášterní kuchyně nabízí historický i teologický přesah. Poutavě popisuje klášterní kuchyni, vypráví příběhy, nabízí ochutnávku časů dávno minulých. Nestačí-li vám cestování reálným časem a prostorem, pořiďte si Kuchařku stařenky Oggové od Terry Pratchetta. Vezme vás na místa zcela vymyšlená a neurčitelná v čase. Činí tak s humorem sobě vlastním a dokazuje, že i nekuchař může napsat velmi použitelnou kuchařskou knihu. I kdybyste z ní nakonec nic neuvařili, nebudete peníze za ni považovat za zbytečný výdaj. A když může autor fantastické literatury psát kuchařky, proč byste je nemohli číst jako literaturu?
Vladislava Vaněčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz