Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Recepty nejlepších restaurací: zákusek z hotelu Aria

Jídlo

  15:00
Každá restaurace z top desítky Grand Restaurant 2013 nám svěřila jeden ze svých nejlepších unikátních receptů. Server Lidovky.cz vám bude postupně odkrývat recepty vyhlášených kuchařů z nejlepších restaurací.

Coda, Aria Hotel/ Mille-feuille z bílé čokolády s malinovou omáčkou foto: MAFRA - Tomáš Krist, food styling: Michaela Tomišková

Coda Aria Hotel

Mille-feuille z bílé čokolády a černého pepře s čerstvými malinami a malinovou omáčkou

Pěna
350g bílé čokolády, 500ml šlehačky, 15 kuliček černého pepře opraženého a rozdrceného

1. Ve vodní lázni povolíme čokoládu (max. teplota čokolády 27°C), do které přidáme černý pepř
2. Pak vyšleháme šlehačku, opatrně natřikrát vmícháme do čokolády, přemístíme do cukrářského pytlíku a dáme vychladit
3. Po zatuhnutí stříkáme pěnu mezi připravené disky. Ve dvou vrstvách proložených též čerstvými malinami a malinovou omáčkou

Malinová omáčka
500g malin, 200g cukru

Obě ingredience promícháme v rendlíku a přivedeme k varu. Chvilku vaříme táhnutím, pak rozmixujeme a přecedíme přes jemné síto

K TÉMATU:

Čokoládové disky
200g bílé čokolády

1. Asi 200g bílé čokolády rozpustíme (max. teplota čokolády 27°C), vytemperujeme a rovnoměrně vmícháme semínka z ½; čerstvého vanilkového lusku
2. Pak rovnoměrně rozetřeme na hladkou fólii v tenké vrstvě o síle asi 1 mm. Necháme zatuhnout a pak pomocí nahřátých nerezových kroužků vykrajujeme disky
3. Disky necháme na fólii a sundáváme je až při samotném servírování na talíř

Sušenky
50g hladké mouky, 50g cukru krupice, 50g bílků, 20g přepuštěného másla

1. Všechny ingredience smícháme do hladké hmoty, přendáme do menší nádoby a vložíme do lednice. V lednici necháme asi 3 hodiny odpočinout a zároveň zatuhnout
2. Pak za použití pružné paletky natíráme velmi tenkou vrstvu přes šablonu na pečící fólii, nebo jen paletkou rozetřeme do ztracena jakýsi chips. Ihned pečeme v předehřáté troubě na 190°C dokud se sušenky nezbarví do zlatova. Vyndáme a ihned za tepla paletkou sundáme na suchou utěrku. Po vychladnutí jsou chipsy velmi křehké a při manipulaci se snadno polámou

Edice 101 Lidových novin

101 nejlepší recepty

Rádi vaříte? Ve svém iPadu nebo iPhonu se můžete inspirovat nejlepšími recepty michelinského kuchaře Romana Pauluse. Stáhněte si v AppStoru aplikaci Edice 101 Lidových novin. Více také na 101.Lidovky.cz.

Autor: