Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Recepty nejlepších restaurací: pečené kuře ze Štěpánovska

Jídlo

  15:00
Každá restaurace z top desítky Grand Restaurant 2013 nám svěřila jeden ze svých nejlepších unikátních receptů. Server Lidovky.cz vám bude postupně odkrývat recepty vyhlášených kuchařů z nejlepších restaurací.

La Degustation Boheme Bourgeoise/ Pečené kuře ze Štěpánovska s celerem foto: MAFRA - Tomáš Krist, food styling: Michaela Tomišková

La Degustation Boheme Bourgeoise

Pečené kuře ze Štěpánovska, celer, sláma

Ingredience:
Čerstvě zabité kuře z domácího chovu necháme dva dny odležet. Dále potřebujeme kuřecí vnitřnosti, mladý celer, 500 g čerstvého másla, kmín, sůl, slámu, rukolové lístky a tymián

Postup:
Kuře zbavíme stehen, která použijeme na jiné jídlo, prsa necháme na kosti. Osolíme, opepříme, potřeme máslem a tymiánem. Položíme do pekáče vystlaného slámou a pečeme na grilu na otevřeném ohni asi 20 minut (170°C). Scedíme máslo, do něj přidáme kůži z kuřete a vyškvaříme ji. Mladý celer okartáčujeme v ledové vodě, zabalíme do chlebového těsta a na ohni opékáme asi hodinu. Potom ho rozmixujeme na jemné pyré. Další celer naložíme na kyselo s bobkovým listem a slámou na dva týdny. Jiný celer nakrájíme na tenké plátky, okmínujeme, osolíme a vaříme do sucha dvanáct hodin při 65°C.

PSALI JSME:

Servis
Celerové pyré posypeme vyškvařenou kuřecí kůží, nakládaným a sušeným celerem a čerstvou rukolou. Prsa a vnitřnosti ohřejeme ve slámovém másle: Slámovým máslem přelijeme před hostem prsa.

Edice 101 Lidových novin

101 nejlepší recepty

Rádi vaříte? Ve svém iPadu nebo iPhonu se můžete inspirovat nejlepšími recepty michelinského kuchaře Romana Pauluse. Stáhněte si v AppStoru aplikaci Edice 101 Lidových novin. Více také na 101.Lidovky.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!