Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Recepty z kuchařky učňů: knedlíky z prášku či špagety s kečupem

Jídlo

  7:00
Kuřecí maso s rozinkami a jablky, polévka s lančmítem a smažené párky v těstíčku. Takové lahůdky už možná za pár let najdete na jídelních lístcích českých restaurací. Ve škole se je totiž učí připravovat mladí kuchařští učni.

Kuchařka pro mladé učně s recepty z polotovarů a s glutasolem. foto: Reprofoto

Plátky masa obložíme podušenými jablky s rozinkami a dozdobíme šunkou. Místo jablek můžeme použít mandarinky, hrušky, čerstvé banány nebo pomeranče, dozví se mladí kuchaři ve škole.

Tak vypadá jedno z hlavních jídel v kuchařce pro učně 'Receptury teplých pokrmů' od Jaroslava Runštuka. Knedlíky se mladí kuchaři učí vařit z prášku, místo masa jim kuchařka radí použít lančmít, dochucuje se glutasolem.

Přečtěte si rozhovor s Romanem Vaňkem o kuchařce pro učně:

I vedoucí učitelka odborného výcviku na pražské Střední škole hotelnictví a grastronomie Kateřina Závišková přiznává, že učebnici běžně používají. Zároveň dodává, že některé recepty pro učně nejsou vůbec vhodné. "V knize je spousta nepoužívaných receptů, ale na druhou stranu v nich najdete i 'klasiku', která se vaří stále," říká Závišková.

Jak na bramborové knedlíky? Použijeme polotovar, radí kuchařka.

"Co se týče přípravy bramborových knedlíků z prášku, tak zrovna tohle je jedno z mála pokrmů, kde mi nevadí polotovar. Třeba z nových brambor nelze udělat bramborové knedlíky. Záleží na polotovaru, který použijete," brání recept z prášku vyučující.

I v Brně se podle kuchařky učí, k receptům mají ale sami učitelé výhrady. "Doslovně recepty rozhodně nepřebíráme. A dříve tam takové přísady nebývaly, objevily se až později," vysvětluje učitel z brněnské střední gastronomické školy. "Některé ty recepty jsou opravdu děsivé. Vím, že se tam objevují nějaké lančímty, to úplně přeskakujeme," vysvětluje.

Anketa

Je v pořádku, že se žáci gastronomických škol učí vařit z polotovarů?

Vadí mi to. Měli by se učit připravovat klasická jídla od základů. 1584
Nevadí mi to. Používání polotovarů v restauracích je běžnou praxí. 59
Autoři: ,