24. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Recepty z kuchařky učňů: knedlíky
z prášku či špagety s kečupem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Kuchařka pro mladé učně s recepty z polotovarů a s glutasolem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchařka pro mladé učně s recepty z polotovarů a s glutasolem. | foto: Reprofoto
Kuřecí maso s rozinkami a jablky, polévka s lančmítem a smažené párky v těstíčku. Takové lahůdky už možná za pár let najdete na jídelních lístcích českých restaurací. Ve škole se je totiž učí připravovat mladí kuchařští učni.

Plátky masa obložíme podušenými jablky s rozinkami a dozdobíme šunkou. Místo jablek můžeme použít mandarinky, hrušky, čerstvé banány nebo pomeranče, dozví se mladí kuchaři ve škole.

Tak vypadá jedno z hlavních jídel v kuchařce pro učně 'Receptury teplých pokrmů' od Jaroslava Runštuka. Knedlíky se mladí kuchaři učí vařit z prášku, místo masa jim kuchařka radí použít lančmít, dochucuje se glutasolem.

Přečtěte si rozhovor s Romanem Vaňkem o kuchařce pro učně:

I vedoucí učitelka odborného výcviku na pražské Střední škole hotelnictví a grastronomie Kateřina Závišková přiznává, že učebnici běžně používají. Zároveň dodává, že některé recepty pro učně nejsou vůbec vhodné. "V knize je spousta nepoužívaných receptů, ale na druhou stranu v nich najdete i 'klasiku', která se vaří stále," říká Závišková.

Jak na bramborové knedlíky? Použijeme polotovar, radí kuchařka.

"Co se týče přípravy bramborových knedlíků z prášku, tak zrovna tohle je jedno z mála pokrmů, kde mi nevadí polotovar. Třeba z nových brambor nelze udělat bramborové knedlíky. Záleží na polotovaru, který použijete," brání recept z prášku vyučující.

I v Brně se podle kuchařky učí, k receptům mají ale sami učitelé výhrady. "Doslovně recepty rozhodně nepřebíráme. A dříve tam takové přísady nebývaly, objevily se až později," vysvětluje učitel z brněnské střední gastronomické školy. "Některé ty recepty jsou opravdu děsivé. Vím, že se tam objevují nějaké lančímty, to úplně přeskakujeme," vysvětluje.

Anketa

Je v pořádku, že se žáci gastronomických škol učí vařit z polotovarů?

Vadí mi to. Měli by se učit připravovat klasická jídla od základů. 1584
Nevadí mi to. Používání polotovarů v restauracích je běžnou praxí. 59
Michaela Černá, apeAlena Pecháčková
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.