Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Minipivovary startují výrobu, pomoci mají i gratis kvasnice a slad od Bernarda

Pivo

  11:14
PRAHA - Možná už za dva týdny by mohly restaurace otevřít své zahrádky a za necelý měsíc i interiéry. Pro minipivovary je nejvyšší čas začít vařit, případně výrobu z omezeného provozu zvýšit na větší objem. Týká se to ovšem jen těch, kteří virem a vládou vynucený stop stav přežili.
Výčepní kohouty hospod vysychají od 14. března. Možná už za dva týdny budou moci hospody otevřít aspoň zahrádky.

Výčepní kohouty hospod vysychají od 14. března. Možná už za dva týdny budou moci hospody otevřít aspoň zahrádky. foto: Richard Cortés, Lidové noviny

Několik desítek minipivovarů z celkového počtu pěti set už provoz své restaurace neotevře. Ti ostatní mají nejvyšší čas začít vařit, aby měli pivo nachystané na předpokládané otevření zahrádek 11. května, případně vnitřních lokálů 25. května. Pokud stát tento termín ještě nezmění.

„V našem pivovaru začínáme naplno vařit teď v posledním dubnovém týdnu,“ uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Většina varen, které nemají vlastní restaurace, podle něj dobu nuceného uzavření přežije. 

Kdo provozuje vlastní hospodu, trpí nejvíc

Horší to je ale s těmi, které kromě výroby piva provozují i vlastní restauraci. „Tam jsou náklady nejvyšší a propad příjmů je drtivý,“ říká Šuráň.

Kdo úplně nezavřel nebo dokonce neukončil živnost, vařil jen „udržovací“ várky piva, které se daří částečně prodat přes okénka. Část produkce, navařené před vyhlášením nouzového stavu a zavřením hospod 14. března, musely minipivovary, ale i ty velké průmyslové, vylít.

Restart výroby je drahý a s pomocí se už mezi prvními přihlásil humpolecký pivovar Bernard, který loňskou produkcí přes 400 tisíc hektolitrů patří ke středně velkým průmyslovým výrobcům. 

Jeho spolumajitel Stanislav Bernard získal v roce 2015 díky dlouholeté podpoře minipivovarů i tomu, že v roce 1995 prosadil u tehdejších politiků snížené sazby spotřební daně pro menší pivovary, funkci čestného prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů.

Suroviny od Bernarda

Humpolec už také devět let dodává části minipivovarů kvasnice, jejichž vlastní produkce v propagačních (výrobních) stanicích je pro nejmenší pivovary technologicky prakticky nedostupná a musejí je nakupovat. V současné době dodává Bernard kvasnice pro pětinu z 500 minipivovarů u nás. 

Nynější pivní restart Humpolec podpoří dodávkou kvasnic zdarma. Každému zájemci kromě toho nabízí  grátis omezené množství humnového sladu ve Sladovně Bernard v Rajhradě u Brna.

„Minipivovary patří k těm, na které opatření proti šíření koronaviru dolehla velmi tvrdě. Věříme, že jim naše podpora umožní zachovat výrobu a nastartovat novou sezónu,“ přeje provozovatelům Stanislav Bernard, spolumajitel humpoleckého pivovaru.

Humpolecký Bernard patří k těm průmyslovým pivovarům, které uzavření hospod postihlo nejvíc. Na rozdíl od většiny konkurentů totiž větší část produkce z Humpolce byla určena v sudech do hospod než v lahvích do obchodů.

Autor: