Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Restaurace Kofein potřebuje nakopnout

Jídlo

  7:00
Tapas restauraci Kofein charakterizuje zajímavý koncept spolu s naprosto nevyváženými výkony kuchyně i obsluhy. Dobrému nápadu tak chybí stejně dobré provedení. Majitel na place mi sice dokázal zachránit jeden večer, ale k zachraňování toho má mnohem víc. Snad se mu to podaří.

Koncept tapas restaurace je postavený na menších porcích. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Hned po otevření se o Kofeinu začaly šířit pozitivní zvěsti, takže nebylo nad čím dlouho váhat. Na první návštěvu jsem se vypravila s kamarádkami krátce po zahájení provozu a rozhodně jsem neodcházela nadšená. Zapamatováníhodné bylo jediné jídlo - specialita dne, kterou na lístku nenajdete. Jednalo se o žebro z divočáka marinované v brusinkách a malinách (220 Kč). Maso nasládlé po lesních plodech bylo měkké, voňavé a výborně ochucené. O několik tříd převyšovalo vše, co jsme ten den ochutnaly.

Kofein restaurant na pražských Vinohradech mnozí chválí.

Dobře si vyberte místo

K zapamatování byla ještě jedna skutečnost. Pokud nechcete při odchodu smrdět tak, jako byste právě vyskočili z fritovacího hrnce, žádejte rezervaci míst v zadní části restaurace. Kromě lepšího vzduchu je tam i pohodlnější sezení u standardních stolů místo vysokých barových vpředu.

Druhou návštěvu jsem absolvovala s odstupem více než měsíce a půl a jedno zklamání střídalo druhé. Od neorganizovanosti obsluhy, nedostatku jídelních lístků, nekonečného čekání na skleničku vína po nedotažená jídla. Jak může být konfitovaný bůček suchý a tvrdý tak, že pomalu nejde rozkrojit? Vážně se hodiny pomalu pekl ve vlastním sádle? Dost těžko.

Doporučujeme zamířit do zadní místnosti, kde je lepší vzduch i sezení.

A dále: opravdu by si někdo dal ve Francii míchaný francouzský tatarák s neuvěřitelným množstvím cibule, hořčice a pepře? Pochybuji. Tatarák, na kterém není chuťově vůbec poznat, že obsahuje maso, opravdu není dobrý. Smíchat cibuli s hořčicí, pepřem a trochou worchestru by vyšlo podstatně levněji a rozdíl by skoro nebyl poznat. A ani toasty z laciného toastového chleba vystavěné do komínku tomu nijak nepomáhají.

Třikrát a dost?

Přiznávám, že k další návštěvě už jsem se musela přemlouvat. Jak si ale vysvětlit, že restaurace je každý den absolutně plná? Je možné, že jsem měla dvakrát takovou smůlu? Nebo je každá třetí návštěva fajn, a tak je třeba chodit častěji?

Fakt je ten, že koncept restaurace, který je založený na tapas, tedy malých porcích jídla za ceny okolo 70 Kč, k častějším návštěvám přímo vyzývá. Porce je asi třetina, možná čtvrtina běžného jídla, takže do 300 Kč můžete vyzkoušet několik různých pokrmů a v ideálním případě se celkem příjemně najíst. Nečekejte tapas ve španělském duchu, i když sušenou šunku jamón serrano i pikantní klobásku chorizo ibérico také na lístku najdete.

Koncept tapas restaurace je postavený na menších porcích.

V nabídce je zajímavá všehochuť od grilované zeleniny (55 Kč), zapékaného kozího sýra se zrnky granátového jablka (65 Kč), fenyklového salátu (85 Kč) po zmiňovaný konfitovaný bůček s celerovým pyré (75 Kč) nebo pstruha na másle s pyré z červené řepy (75 Kč). Jakkoli to bude znít divně, ze všeho nejlépe tu podle mě umí právě zeleninové pyré. Ta z celeru i červené řepy byla provedena naprosto perfektně. Hladká konzistence podtrhovala výraznou chuť výchozí suroviny, a kdybych ochutnala jen je, vynášela bych Kofein do nebe.

Interiér restaurace Kofein na pražských Vinohradech.

Poslední, třetí návštěva se naštěstí odehrávala v o mnoho příjemnějším duchu. Především díky tomu, že místo stále stejně nepříjemné servírky nás téměř od začátku obsluhoval nejspíše pan majitel. Pamatoval si, že jsem už v restauraci byla, omlouval delší čekání na jídlo, sugestivně nabízel dezert a další skleničky vína. Zkrátka choval se přesně podle mých představ o dobrém personálu. Škoda že totéž nezvládají jeho podřízení.

Na jídlo musíte mít štěstí

I kuchař se ten den zřejmě o mnoho lépe vyspal, protože bůček tentokrát nebyl tak vysušený, i když do poctivého konfitu měl stále daleko. Fenyklový salát s pomerančem a černými olivami zas nebyl tak nepříjemně sladký, jako když jsem ho ochutnala poprvé. A srnčí ragú na červeném víně s povidly a máslovou bramborovou kaší (220 Kč), korunované krásně vykřupanou smaženou cibulkou, se kuchaři povedlo na výbornou. Měkké maso, bez výrazného tónu zvěřiny, bylo obalené nasládlou silnou omáčkou a doplněné o poctivou bramborovou kaši. Zdá se, že specialita dne (standardní velké jídlo), byť je nejdražší, bývá zpravidla trefou do černého.

Podle naší zkušenosti se vyplatí vsadit na měnící se specialitu dne.

I dezert dopadl lépe než přeslazené nugátové suflé a tuhá panna cotta s přehnaným množstvím želatiny (obojí 70 Kč) z předchozí návštěvy. Ledová tříšť z červeného vína a pomeranče (45 Kč) se chutí blíží povedenému svařenému vínu v ledové podobě. Jako sladkou, ale lehkou tečku ji můžu rozhodně doporučit. Pochválit můžu i zdejší nabídku vín. Většinou nekomplikovaná, dobře pitelná vína od menších vinařů tu prodávají za ceny, které dobře korespondují s příznivými cenami jídla.

Škoda že se stejným zápalem nerozmýšleli nad nabídkou a přípravou kávy. Značka, kterou tu podávají, už sama o sobě není příliš dobrá, a když se přidá nesprávný způsob přípravy, dostanete šíleně hořkou tekutinu se spálenou dochutí. Ani přešlehaná pěna na cappuccinu (36 Kč) dojem nenapraví. Přitom káva je zpravidla to poslední, co si po jídle dáte. Domů pak budete odcházet s hořkou pachutí v puse. To dokáže zkazit zážitek z jídla, věřte mi.

Kofein restaurant - hodnocení.

Nebýt poslední návštěvy, která zásadním způsobem zlepšila můj dojem, vyzněla by tahle recenze jako varování. Teď mám za to, že restaurace balancuje na hraně mezi slávou a zatracením. Kofeinu chybí nakopnutí k lepším a vyváženějším výkonům. A pokud je příště nepředvede, nebudu mít chuť zkoušet štěstí znovu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!