Jedná se o největší změny v pohostinství za posledních deset let. A přizpůsobit se budou muset všichni. Od prodejců rychlého občerstvení až po školní jídelny, napsal server IHNED.cz.
Evropská unie určila čtrnáct alergenů, které musí být vždy uvedené na jídelním lístku. Jedná se o sóju, arašídy, ořechy, celer, obiloviny s lepkem, vlčí bob, hořčici, ryby, mléko, vejce, měkkýše, mušle, sezamové semínko a oxid siřičitý. Lidem, kteří jsou na ně citliví, hrozí po požití zdravotní problémy, v extrémních případech je mohou alergeny ohrozit na životě.
Nový zákon začne platit už 13. prosince a po Novém roce začnou čeští úředníci kontrolovat, jestli se jím podniky řídí. Nedodržení zákona by je vyšlo draho. Hrozily by jim navíce také žaloby od zákazníků zdravotních pojišťoven. Restauratéry čeká ještě jedna povinnost - u jídel, u kterých podle názvu zákazník nepozná, co obsahují, bude muset být uvedeno přesné složení.