9. ledna 2016 7:08 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Restaurace s ústřicemi v zemi bez moře?
Rozhodně ano, říká chovatel ústřic

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Ústřice - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ústřice - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Největší producent bretaňských ústřic Jean-Jacques Cadoret navštívil na podzim Prahu, vedl zde totiž seminář věnovaný pěstování ústřic a jejich přípravě. „Myslím si, že restaurace s ústřicemi a dalšími mořskými plody může výborně fungovat i v zemi bez moře,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Jak se z člověka stane ostréiculteur - chovatel ústřic?
Stal jsem se chovatelem ústřic díky rodině, ve které už po pět generací provozujeme toto řemeslo. Pro mě tak bylo naprosto přirozenou volbou v téhle tradici pokračovat.

Lidovky.cz: Jak často si ústřice dopřáváte k jídlu?
Skoro každý den...a rád je ochutnávám ve všech zemích, kam vycestuji. Ústřice jsou opravdu zdravým přírodním produktem. Jejich maso obsahuje mnoho zinku a užívají se i jako afrodiziakum

Lidovky.cz: Na jakém pokrmu si pochutnáte nejvíce?
Vše, co se točí okolo mořských plodů. Miluji syrové ryby a krevety a samozřejmě ústřice.

Lidovky.cz: Do Prahy jste zavítal kvůli semináři o ústřicích. Jak se vám tu líbilo?
Prahu neznám příliš dobře, ale mohu říci, že je to úžasné město se zajímavou historií.

Jean-Jacques Cadoret

Významný francouzský producent ústřic, majitel proslulé společnosti Les Cadoret. V hlavním městě představil nový druh ústřic nazvaný La Lune. Tyto speciální francouzské ústřice se pěstují novým způsobem - podle přílivových a lunárních cyklů.

Lidovky.cz: Nedíváte se na restauraci s mořskými plody v zemi bez moře trochu skepticky?
Rozhodně ne. Dnes je přirozené, že jsou dopravci velice rychlí a tak si mohou lidé v mnoha městech, která nejsou u moře, pochutnávat na kvalitních ústřicích. A kupříkladu země jako je Švýcarsko, Rakousko nebo Maďarsko začaly produkovat své vlastní ústřice. Naopak v některých přímořských zemích jako je například Španělsko, lidé ústřicím teprve přicházejí na chuť.

Lidovky.cz: Ochutnal jste nějaké typicky české jídlo, či pivo? Chutnalo vám?
Zatím ne, ale ochutnám ho s mými pražskými obchodními partnery a Patrickem Jeffroyem, známým šéfkuchařem oceněným dvěma michelinskými hvězdami.

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz