25. ledna 2015 8:33 Lidovky.cz > Zprávy > Svět

Rusko v Radě bezpečnosti zablokovalo prohlášení odsuzující boje na Ukrajině

Ozbrojení proruští separatisté pózují se snímkem sovětského diktátora Stalina... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ozbrojení proruští separatisté pózují se snímkem sovětského diktátora Stalina... | foto: Reuters
NEW YORK Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo přijetí prohlášení, které odsuzovalo zintenzivnění bojů na východě Ukrajiny a ostřelování přístavu Mariupol. Při sobotním zasedání rady Moskva odmítla podpořit britský návrh, který mimo jiné kritizoval jako nezodpovědné výroky proruských povstalců, kteří odmítli další jednání o příměří a oznámili ofenzivu směrem na západ.

Ostřelování Mariupolu, který je pod kontrolou ukrajinské armády, si v sobotu vyžádalo nejméně tři desítky mrtvých civilistů a téměř stovku zraněných. Proruští separatisté odpovědnost za útok odmítli, ale pochybnosti vyvolal jejich vůdce Alexandr Zacharčenko, který nejprve oznámil zahájení ofenzivy a později to zase popřel.

Kritika EU a OSN

Útok odsoudila Evropská unie, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) i Severoatlantická aliance. Později se k silné kritice přidal i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, jenž ve svém prohlášení rovněž odsoudil postup povstalců, kteří ohlásili plán dobytí hranice Doněcké oblasti vzdálené zhruba sto kilometrů od nynější frontové linie.

ČTĚTE TAKÉ:

Británie chtěla, aby podobné stanovisko zaujala i Rada bezpečnosti jako celek a žádala i nezávislé vyšetřování útoku na Mariupol. Rusko se ale postavilo proti, zejména kvůli výpadům proti ukrajinským proruským vzbouřencům. Ruský zástupce při OSN upozornil, že RB v minulosti vždy odmítala odsoudit agresivní prohlášení ze strany ukrajinské vlády.

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti může svá rozhodnutí přijímat jen pokud není proti některý z pěti stálých členů: Rusko tedy má, stejně jako USA, Británie, Francie a Čína, právo veta.

Lidovky.cz, ČTK