4. února 2014 6:45 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

S boloňským ragú i cuketou.
Zkuste domácí lasagně

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Lasagne - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lasagne - ilustrační foto | foto: Shutterstock
Ačkoli lasagne nejsou zrovna nejrychlejší večeří, stojí za to, dát si s nimi práci. Navíc, pokud nespěcháte, čas, který obětujete přípravě jednotlivých částí, se vám vrátí. V chuti. Server Lidovky.cz přináší tři tipy od šéfkuchařů, jak si doma lasagne připravit.

Lasagne nemusí nutně znamenat kuchyň plnou špinavého nadobí. I když jejich příprava k tomu svádí. Chce to jeden kastrol na boloňské nebo jiné ragú, hrnec na bešamel, hrnec na převaření těstovin, strojek na domácí těstoviny a nakonec pekáček, kam nakládáte finální produkt. Příprava lasagní se tak může jevit jako půldenní projekt.

Lasagne nejsou jen zapečené těstoviny a ne vždycky musí být po boloňsku. Vždyť lasagne je název pro jeden z mnoha tvarů a druhů pasty, co existují. Nic vám nebrání podávat je pouze vařené. Zkombinujte je s vhodnou omáčkou, přidejte pár surovin, které určí hlavní chuť, a všechno jen narovnejte ve vrstvách na talíř. Úplným začátečníkům se vyplatí vynechat přípravu domácích těstovin  Pro začátek budete plně zaměstnáni omáčkou a bešamelem. v obchodě ale vyberte opravdu kvalitní pastu.

Jak připravit bešamel?

Příprava bešamelu není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stačí elementární kuchařské dovednosti. nejdříve si musíte přichystat světlou jíšku (na 100 g tuku asi 100 g mouky). Mléko nejprve prohřejte s cibulí, bobkovým listem a divokým kořením a teprve poté prohřát s tukem a moukou. Díky tomu se vám v bešamelu nebudou tvořit hrudky.

Poté už stačí vzít pekáček, dno vytřít trochou bešamelové omáčky a teprve na ni dát první plát. Poté už mechanicky vrstvíte: bešamel, omáčka, parmazán, těsto a znovu. A jak dlouho lasagně péct? Až lasagně dáte do trouby (přiklopené alobalem) - předehřáté na 140 stupňů, počkejte zhruba 40 minut a pak teplotu můžete na pár minut zvýšit na 170 stupňů (alobal sundejte).

Cuketové lasagne

Ingredience: 200 g suchých lasagní, 400 g mladých cuket (musí být ještě bez pecek, krájí se do jídla celé), 1 kelímek (250 g) ricotty, 1 kelímek (250 ml) smetany na vaření, 100 g sýru feta, 1 lžička soli, 2 lžičky sušeného oregana, 1 lžíce olivového oleje, 200 g mozzarelly

Příprava: Zapékací nádobu (cca 20x30 cm) vymažte olejem. Cukety důkladně umyjte, odřízněte jim stopku a pak podélně nakrájejte na co nejtenčí plátky – nejlépe to jde na mandolíně. Ricottu rozmíchejte se smetanou, solí a oreganem. Do pekáčku narovnejte první vrstvu cukety – jednotlivé plátky klaďte částečně přes sebe. Zalijte částí (přibližně pětinou) ricottové směsi, posypte trochou rozdrobené fety, a na tento základ rozložte jednu vrstvu těstovin. Totéž opakujte ještě asi čtyřikrát. Do poslední vrstvy už nedávejte těstoviny. Pekáček zakryjte alobalem a pečte 30 minut v troubě předem vyhřáté na 220 stupňů. Poté odkryjte, poklaďte plátky mozzarelly a pečte ještě 5-10 minut, dokud se sýr nerozpustí a z části nezezlátne. 

Recept od Jany Florentýny Zatloukalové, autorky tří mezinárodně oceňených kuchařek a zakladatelka projektu Chuťopis.cz, který se snaží obnovit tradiční české chutě.


Pokud byste se rozhodli dělat lasagně s boloňskou omáčkou, zkuste recept od michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse. Co budete potřebovat?

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g mrkve
  • 150 g řapíkatého celeru (asi 3 řapíky)
  • 500 g mletého hovězího masa (nebo směs hovězí/telecí)
  • 200 ml červeného vína
  • 400 g loupaných rajčat
  • 400 g rajčatového protlaku
  • bobkový list
  • tymián
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř

V hlubším kastrolu si rozehřejeme olej a máslo a pomalu na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a ostatní zeleninu, po chvíli přidáme maso a znovu zarestujeme. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, protlak, koření, sůl, pepř a při nízké teplotě necháme podle potřeby probublávat alespoň hodinu, dokud nejsou maso i zelenina měkké a vše se nespojí do husté omáčky (na lasagne by měla být stejně jako bešamel spíš tužší, těstoviny pak jdou lépe krájet). Pinzetou vyjmeme bobkový list (příp. i větvičky tymiánu) a v případě potřeby ještě dochutíme solí a pepřem. Podáváme ke špagetám či jako náplň do lasagní.

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!