Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Šéfkuchař Sapík láká na speciality z medvěda. Hosté si připlatí

Jídlo

  6:45
KLOKOČNÁ - Medvědí paštika, boršč z medvědího masa nebo medvědí závitky s lanýžovou omáčkou. Speciality z medvědího masa, jak jej upravovali na carském dvoře, bude v lednu servírovat ve své restauraci v Klokočné známý šéfkuchař Jaroslav Sapík. "Medvědí maso připravuji už pětadvacet let. Není to novinka," říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

šéfkuchař a majitel hostince U Koně Jaroslav Sapík. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Lidovky.cz: Odkud máte medvědí maso, které budete podávat?
Maso jsme koupili na Slovensku. Je těžké ho shánět. Většinou to zabere tak půl roku. Tento byl odstřelen potom, co napadl člověka. Bohužel si nemůžete moc vybírat. Takže kupujeme maso, které nám prodají. Ale medvědí maso připravuji už pětadvacet let. Není to novinka.

Lidovky.cz: Musí projít speciálními testy?
Samozřejmě. Maso musí odpovídat všem normám a projít veterinárními testy jestli je v pořádku. Je to jako u jatečního masa.

Lidovky.cz: Jak se maso připravuje?
Je to složité. Každý kus masa je jiný. Přirovnal bych ke krocanovi, na kterém najdete sedm druhů masa. Ale medvědí maso je na přípravu ještě složitější.

Lidovky.cz: K čemu byste ho chuťově přirovnal?
Chutná jako velice kvalitní hovězí. Řekl bych, že jde malinko do sladka.

Lidovky.cz: V nabídce máte několik chodů. Jak se jídla pohybují cenově?
V menu máme například paštiku, která stojí kolem 180 korun. Hlavní jídlo - medvědí na ruský způsob s hříbkovou omáčkou se pohybuje kolem 570 korun. Ale jak říkám, ceny by měly být vyšší, protože je s tím strašně práce a vyřizování. Ale děláme spíše jako zajímavost pro lidi. V Česku jsme navíc, myslím, jediní, kdo to dělá.

Autor:
Témata: maso, Slovensko, Česko

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...