Ingredience: 400 g vepřových jater (stejně můžeme použít krůtí, kuřecí nebo kachní), 100 g anglické slaniny, 4 vejce, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 350 g šunkového salámu, 4 stroužky česneku, 2 cibule, strouhanka (nebo rohliky), lžička drceného kmínu, 3 lžičky majoránky, sůl, pepř, olej
Tip pro vásPráci vám zjednoduší kuchyňský robot. Nejrychlejší je dát všechny ingredience do nádoby a nasekat. Jednak si ušetříte čas, který byste strávili krájením jednotlivých surovin, za druhé robot naseká vše ingredience najemno tak, jak byste to nožem nikdy nedokázali. |
Příprava: Játra semeleme nebo naškrabeme ostrým nožem. Slaninu, šunkový salám a papriky nakrájíme na drobno. Česnek prolisujeme. jednu cibuli nakrájíme nadrobno. Všechno smícháme, přidáme vajíčka, sůl, pepř, majoránku a promícháme.
Druhou cibuli také nakrájíme, zpěníme na oleji a přidáme ke směsi. Přidáme strouhanku. Pokud ovšem máte raději sekanou tužší, která se nerozpadá, doporučujeme raději přidat na kostičky nakrájené rohlíky nebo housky.
Dobře promíchanou směs můžeme upéct v troubě na 200 stupňů několika způsoby:
- Dáme ji do mikrotenového sáčku, zavážeme a pečeme asi hodinu, pak sáček rozřízneme a pečeme ještě 15 minut, aby se udělala křupavá kůrka.
- Můžeme udělat šišky a péct v pekáči jako klasickou sekanou.
- Možné je také směs rozprostřít po celém pekáči jako sekanici.
- Lze ji také dát do formy na srnčí hřbet a jí podobné.
Uváděné množství vystačí na celý pekáč či na dvě šišky klasické sekané. Podávat lze s bramborami, bramborou kaší nebo jako nádivku k masu.