Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sezónní recepty trochu jinak. Zkuste péct bez mouky

Jídlo

  7:00
Bezlepkové recepty nejsou určeny jen pro lidi s celiakií. Ty, které pro vás vybral server Lidovky.cz jsou snadné, zdravé a lehké, pro léto jako stvořené.

Nenechte se omezit bezlepkovou dietou, zkuste speciální recepty. foto: Bioabecedář Hanky Zemanové

Jahelník se švestkami a jablky
vegan, bez lepku, slazeno sušeným ovocem a rýžovým sirupem

  • 150 g jáhel nebo 3/4 kg uvařené jahelné kaše
  • 8–10 lžic medu, rýžového biosirupu nebo agáve sirupu
  •  200 g švestek
  • 0,5 kg nahrubo strouhaných jablek
  • 2 lžíce skořice
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového biopudinku

Uvařte jahelnou kaši: 150 g vypraných jáhel zalijte 750 ml tekutiny, tj. cca 1 díl jáhel na 4 díly tekutiny. Můžete použit biomléko, obilný napoj (rýžový, špaldový apod.) nebo mate-li rádi ovocnou chuť, tak jablečný mošt. Nechte kaši částečně vychladnout a promíchejte se sirupem nebo s medem. Ochutnejte a doslazujte podle vaši chuti – agáve sirupu stačí cca o 2 lžíce méně, pokud jste vařili s moštem, budete potřebovat méně doslazovat.

Do vymazané formy na dno namačkejte polovinu oslazených vychladlých jáhel. Na ně naskládejte okapané, předem namočené sušené švestky. Strouhaná jablka smíchejte se skořici, rozinkami a pudinkem a vytvořte z toho další vrstvu. Na jablka dejte druhou polovinu jáhel. (Povrch můžete před pečením pokapat ovesnou nebo jinou smetanou.)

Dejte zapéct cca na 35–40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Povrch nechte ke konci zezlátnout pod grilem.

Nenechte se omezit bezlepkovou dietou, zkuste speciální recepty.

Bezlepková lita jablečná buchta
vegan, bez lepku, slazeno agáve sirupem, lze sladit javorovým i rýžovým sirupem

  • 300–350 g očištěných jablek nebo hrušek, nakrájených na menší kostičky
  • 50 g umletého zlatého lněného semínka (na elektrickém mlýnku na kávu)
  • 0,5 l bio jablečného nebo hruškového moštu, lze zadělat i obilným nápojem, pokud nemáte rádi příliš ovocnou chuť
  • špetka soli
  • 100 ml biooleje (olivového, popř. slunečnicového na pečeni)
  • 100 ml agáve nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 100 g bio pohankové mouky
  • 100 g bio kukuřičné mouky hladké
  • 100 g bio rýžové mouky, ne celozrnné
  • 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (bioprodejny)
  • 1/2 lžičky pravé vanilky (lze vynechat)
  • 2 lžičky skořice
  • 75 g bio sušených brusinek (lze nahradit rozinkami nebo nakrájenými sušenými meruňkami)

Bezlepkové recepty

O dalších receptech píše Hana Zemanová ve své kuchařce Bioabecedář od vydavatelství Smart press.

Hana Zemanová se při vaření snaží využívat především biopotraviny.

Očistěte jablka a umelte si lněné semínko – nejlépe to jde v elektrickém mlýnku na kafe. V hmoždíři je to dřina a trvá to hodně dlouho – to raději nezkoušejte, stejně nezískáte správný výsledek, kterým je jemná zlatá moučka. Umleté lněné semínko dejte vařit spolu s moštem a špetkou soli a vařte 3–5 minut. Nechte vychladnout 15 minut.

Mezitím si připravte všechny suché ingredience. Ke lněnému semínku s moštem přidejte olej, sirup a šťávu a vše společně pořádně prošlehejte několik minut – čím více směs našleháte, tím bude kypřejší – můžete i ručním šlehačem a ideálně ponorným mixerem.

Mixujte klidně 1–2 minuty, aby se vám tekutá směs pořádně napěnila. Našlehanou směs vlijte k suchým ingrediencím, přidejte na kousky nakrájena jablka a promíchejte. Těsto nalijte na vymazány a vysypány plech a pečte cca 35–40 minut na 180 °C. (záleží na výšce těsta, zkuste špejli, je-li už upečeno).

Autor:
Témata: recept, mouka, sirup

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!