Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sladké recepty z dýně. Zpříjemněte si podzimní dny

Jídlo

  7:00
Dýně všech tvarů právě zaplnily farmářské tržiště. Z této zeleniny můžete kromě polévek vykouzlit i báječné dezerty. Vybrali jsme ty nejchutnější, které vám zpříjemní podzimní sychravé dny.
Dýňový koláč - ilustrační foto.

Dýňový koláč - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Teplý dýňový koktejl "Auberge de Provence" s bílou čokoládou
recept šéfkuchaře Ondřeje Košvance z restaurace Auberge de Provence

Budete potřebovat: 150 ml čerstvého dýňového pyré, 450 ml mléka, 130 g bílé čokolády nakrájené na kousky, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžička vanilkového prášku, 1/8 lžičky hřebíčku, špetka soli

Teplý dýňový koktejl "Auberge de Provence" s bílou čokoládou.

Postup: V misce smícháme zázvor, muškátový oříšek, vanilku a hřebíček (skořici nepřidáváme, tu použijeme na posypání hotového dezertu). Do pánve nalijeme mléko, přidáme dýňové pyré, koření a ohříváme, dokud nám směs nezačne slabě vřít. Poté odstavíme z plotny. Přidáme bílou čokoládu a mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Nalijeme do hezké skleničky na whisky a ozdobíme šlehačkou a skořicí.

Tip šéfkuchaře: Šlehačku přidávejte až ve chvíli, kdy se dezert servíruje na stůl, jinak se kvůli teplotě čokolády začne roztékat. Pro dekoraci můžeme přidat oplatku a čerstvou mátu.

ČTĚTE TAKÉ:

Dýňová marmeláda

Budete potřebovat:
1 dýni Hokkaido, kousek zázvoru, želírovací cukr, 1 pomeranč, 1 lžičku mletého hřebíčku, 1 lžičku skořice

Postup: 1 kg dužniny bez slupky a semínek nakrájejte na drobné kostičky a zalijte v hrnci vodou 2 cm nad dýni a zhruba 20–30 minut vařte doměkka. K dýňové kaši přisypte 500 g želírovacícho cukru 2:1, 1 cm nastrouhaného oloupaného zázvoru, šťávu a kůru z pomeranče, lžičku mletého hřebíčku a lžičku skořice, promíchejte, přiveďte k varu a 3 minuty povařte. Rozlijte do čistých suchých sklenic a zavíčkujte.

Tip redakce: Dýňová marmeláda se skvěle hodí na pečivo, palačinky i toasty.

DÁLE ČTĚTE:

Dýňový dort s ořechy a rozinkami

Suroviny: 1kg dýně nakrájené na kostičky, 300 g piškotů, 200 g cukru, 3 vejce, šťáva z jednoho pomeranče, 100 g rozinek (dobré je namočit do rumu), 50 g ořechů, olej, hrubá mouka, sůl

Postup: Kostky dýně povařte v osolené vodě. Vychladlou dýni rozmixujte se žloutky a cukrem, vmíchejte rozdrolené piškoty, pokrájené ořechy, rozinky, pomerančovou šťávu a sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě.

Tip redakce: Vychladlý dort servírujte ozdobený šlehačkou nebo oslazenou zakysanou smetanou.

Tykev neboli dýně.

Jednoduchý dýňový koláč od Pipků z Vysočiny

Budete potřebovat: 400 g dýně, 3 jablka, ,citronovou kůru, skořici, sůl, mandle, 150 g hladké mouky, 90 g másla, 1 lžička prášku do pečiva

Postup: Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Další recepty najdete na www.svetdyni.cz nebo na www.dynovysvet.cz

Autor: