12. listopadu 2014 6:55 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Slavné filmové recepty:
jak připravit ratatouille?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Kuřecí supreme s ratatouille. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuřecí supreme s ratatouille. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Kdo by neznal jeden z nejoblíbenějších filmů o jídle? Hlavním hrdinou filmu je krysák Remy, který sní o tom, že se stane vyhlášeným kuchařem v pařížské pětihvězdičkové restauraci. Pomůže mu k tomu recept na tradiční francouzský pokrm ratatouille.

Ratatouille čili zeleninové ragú se zrodilo v provensálském městě Nice. Název ratatouille byl odvozen od slova touiller, který značí míchat, a nezřídka bývá doprovázen přídavným jménem nicoise, jež hrdě odkazuje na místo jeho původu. K ratatouille potřebujete čtyři druhy zeleniny, jež dominují celému Středomoří: rajčata, červené a zelené papriky, lilek a cuketu.

Ingredience:

  • 700 g dobře uzrálých rajčat
  • 1 zelená paprika 1 červená paprika
  • 2 středně velké cukety
  • 1 větší lilek
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list špetka cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Rajčata, cukety a lilek nakrájíme na větší kostky, papriky na proužky, cibuli a česnek nadrobno nasekáme. Ve větší pánvi rozehřejeme polovinu olivového oleje a osmahneme na něm cukety s lilkem dozlatova. Vyjmeme je a dáme stranou.

V té samé pánvi nyní rozehřejeme druhou polovinu olivového oleje, přidáme cibuli, česnek a papriky a krátce osmahneme. Přidáme rajčata, snížíme plamen a promícháme. Po deseti minutách přidáme osmahnuté cukety s lilkem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a bobkový list. Bez pokličky dusíme na mírném ohni 1 hodinu, a je-li třeba, mírně podlijeme horkou vodou. Ratatouille se podává vlažné nebo studené s čerstvým bílým chlebem.

Ratatouille.

Během vaření je možno jej dochutit čerstvým tymiánem nebo bazalkou, bude pak ještě voňavější. Je možné je přidat na vaječnou omeletu nebo promíchat s rozšlehanými vejci a upéci v troubě anebo promíchat s uvařenými těstovinami a podávat coby salát. Dobře se hodí jako příloha ke grilovaným rybám a jehněčímu masu.

apeAlena Pecháčková
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz