Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Slavné filmové recepty: jak připravit ratatouille?

Jídlo

  6:55
Kdo by neznal jeden z nejoblíbenějších filmů o jídle? Hlavním hrdinou filmu je krysák Remy, který sní o tom, že se stane vyhlášeným kuchařem v pařížské pětihvězdičkové restauraci. Pomůže mu k tomu recept na tradiční francouzský pokrm ratatouille.

Kuřecí supreme s ratatouille. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Ratatouille čili zeleninové ragú se zrodilo v provensálském městě Nice. Název ratatouille byl odvozen od slova touiller, který značí míchat, a nezřídka bývá doprovázen přídavným jménem nicoise, jež hrdě odkazuje na místo jeho původu. K ratatouille potřebujete čtyři druhy zeleniny, jež dominují celému Středomoří: rajčata, červené a zelené papriky, lilek a cuketu.

Ingredience:

  • 700 g dobře uzrálých rajčat
  • 1 zelená paprika 1 červená paprika
  • 2 středně velké cukety
  • 1 větší lilek
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list špetka cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Rajčata, cukety a lilek nakrájíme na větší kostky, papriky na proužky, cibuli a česnek nadrobno nasekáme. Ve větší pánvi rozehřejeme polovinu olivového oleje a osmahneme na něm cukety s lilkem dozlatova. Vyjmeme je a dáme stranou.

V té samé pánvi nyní rozehřejeme druhou polovinu olivového oleje, přidáme cibuli, česnek a papriky a krátce osmahneme. Přidáme rajčata, snížíme plamen a promícháme. Po deseti minutách přidáme osmahnuté cukety s lilkem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a bobkový list. Bez pokličky dusíme na mírném ohni 1 hodinu, a je-li třeba, mírně podlijeme horkou vodou. Ratatouille se podává vlažné nebo studené s čerstvým bílým chlebem.

Ratatouille.

Během vaření je možno jej dochutit čerstvým tymiánem nebo bazalkou, bude pak ještě voňavější. Je možné je přidat na vaječnou omeletu nebo promíchat s rozšlehanými vejci a upéci v troubě anebo promíchat s uvařenými těstovinami a podávat coby salát. Dobře se hodí jako příloha ke grilovaným rybám a jehněčímu masu.

Autor: