13. dubna 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Chřest je tu. Kuchaři z něj
připraví polévku i dezerty

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Chřest bílý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chřest bílý | foto: Shutterstock
Sezóna chřestu je tu a oslavovat se bude ve velkém. V Hostíně u Vojkovic se v sobotu uskuteční Slavnosti českého chřestu. Ten se bude sklízet přímo z pole a špičkoví kuchaři v čele s Jaroslavem Sapíkem z něj připraví degustační menu. Návštěvníci festivalu se naučí nejen chřest loupat, ale odnesou si také recepty na chřestové pokrmy.

"Přímo na poli jsou postaveny kuchyně, kde se bude vařit šestichodové menu. Kuchaři si chřest sami sklidí, oloupou a poté z něj uvaří," řekl mluvčí Československého svazu kuchařů. Vařit se bude převážně z bílého chřestu, zelený na Mělnicku prakticky neroste. "Podle mého názoru je bílý chřest chutnější a šťavňatější," dodal mluvčí.

Chřestové slavnosti:

Slavnosti českého chřestu
Kde: Chřestové pole, Hostín u Vojkovic
Kdy: sobota 14. dubna, od 9 do 14 hodin

Chřestové pokrmy přichystá šéfkuchař Jaroslav Sapík se svým týmem. Zda se dostaví i další špičkoví šéfkuchaři zatím není jisté. "Nelze vyloučit, že se přijede i michelinový šéfkuchař Roman Paulus či vítěz ankety Grand Restaurant Pavel Sapík," vysvětlil Hanuška.

A co se bude vařit? "Kuchaři si recepty přivezou, takže i to bude překvapení," řekl mluvčí. Hodně atraktivní podle něj loni byly moučníky z chřestu. Určitě se tam objeví chřestová polévka, chřest s máslem. Loni se vařil chřest s lososem či telecím plátkem.

V rámci Slavností českého chřestu se budou moci zájemci podívat i do třídírny.

Jednotlivé degustační porce se budou prodávat za 20 korun. Pokud hostům zachutnají, mohou si zakoupit i plnou porci, ta bude stát asi stovku. "Degustační porce jsou malé, ale třeba z šestichodového menu už se bohatě najíte," vysvětlil Hanuška. Na místě se bude prodávat i čerstvě sklizený bílý chřest.

Všichni kuchaři budou připraveni odpovídat na dotazy. Návštěvníci festivalu si také odnesou Průvodce českým chřestem, kde najdou i mnoho receptů.


Na místě se dozví i řadu zajímavostí. "Přes ulici je třídírna a úpravna chřestu, kam se budou dělat prohlídky. Kdo má zájem se tam může jít podívat. Dozví se tu, jak se chřest pěstuje, kolik je druhů chřestu a jaké jsou mezi nimi rozdíly," láká Hanuška. Speciální program je připraven i pro děti.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz