Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Slavnostní nedělní oběd? Sekaná zabalená ve slanině

Jídlo

  7:12
Máte chuť na sekanou? Způsobů, jak ji připravit, je mnoho. Na italský způsob s vařenou zeleninou, medovou glazurou, malé fašírky opečené na pánvi nebo jeden velký kus sekané. Zkuste ale sekanou ala sushi - obalovanou ve slanině. Nechte se inspirovat.

Sekaná obalená ve slanině foto: Martina Schmidtová

Sekaná roláda

  • 500g masa – krkovička
  • 30g slaniny nakrájené na plátky
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, červená paprika
  • 1 vajíčko
  • hrst strouhanky
  • 1 mrkev a 2 cibulky nakrájené na proužky

Maso si před samotným mletím vykostěte a nakrájejte jej na větší kusy. V mlýnku na maso postupně namelte. Pro dosažení extra jemné konzistence namelte maso dvakrát. Pomleté maso si ochuťte, přidejte všechny ingredience (kromě slaniny) a dobře promíchejte.

Na balení „rolády“ si nachystejte podložku (já jsem použila podložku na balení sushi) a na ni postupně naskládejte plátky slaniny tak, aby se vždy kus překrývaly. Na slaninu rovnoměrně rozetřete masovou směs (kterou jste si předem rozdělili minimálně na tři díly), a ve středu rozetřené směsi vytvořte prohlubeň, do které rozložíte zeleninu. Pomocí podložky pak vše hezky srolujte do úhledného válečku.

Pečte v troubě na 200°C cca 1 a půl hodiny. Během pečení potírejte omáčkou připravenou ze sójové nebo worcestrové omáčky, medu, oleje, soli a pepře (nebo dochuťte podle svých preferencí). Jako přílohu zkuste vařené brambory s petrželovou natí a podávejte s domácí čalamádou.

Sekaná roláda
Jak když balíte sushi

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu tinajedoma

Autor:
Témata: slanina, maso, Podložka