1. července 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Odvolání Pospíšila? Slyším jen samé
negativní reakce, řekl Sobotka

Přemysl Sobotka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přemysl Sobotka. | foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny
PRAHA Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka není jediný, kdo si od premiéra přeje vysvětlit, proč odvolal ministra spravedlnosti. V rozhovoru pro Lidovky.cz Sobotka uvedl, že z řad členské základny občanských demokratů slyšel zatím jen samé negativní reakce.

Většina špičkových politiků ODS se přitom postavila za svého předsedu, premiéra Petra Nečase, který nečekaně odvolal z vlády Jiřího Pospíšila. Prakticky celé vedení  ODS také podepsalo prohlášení, které Nečase v jeho kroku podporuje. Nepodepsal jen místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Lidovky.cz  Proč jste se rozhodl pod prohlášení nepodepsat?
Rozhodovat o ministrech ODS je pravomoc premiéra, ale mě odvolání ministra Pospíšila velmi překvapilo. Byl to v podstatě blesk z čistého nebe. A proto jsem se pod to nepodepsal. Zároveň mám problém s některými větami toho prohlášení.

Lidovky.cz  S kterými konkrétně?
Například že "dávám tomu kroku plnou podporu". To nemohu, když neznám vyjádření pana premiéra jiná, než ta mediální.

Lidovky.cz  Podle vás existuje ještě jiné vysvětlení pro odvolání ministra Pospíšila, než která premiér uvedl pro média?
Já nechci zpochybňovat, co pan premiér řekl. Ale chci to zdůvodnění slyšet od něj osobně.

Lidovky.cz  Kdy se s ním kvůli tomu setkáte?
Na výkonné radě 9. července se o tom určitě bude diskutovat.

Lidovky.cz  Pod prohlášení se podepsalo téměř celé vední ODS. Nemáte pocit, že jste se svým postojem ve straně osamocen?
Já jsem v podstatě od toho dne, kdy odvolání proběhlo, nezaznamenal žádné jiné reakce než negativní. Řadovými členy strany bylo to rozhodnutí přijato s velkými rozpaky. Nálada mezi členskou základnou, ale i mezi lidmi, není vůbec pozitivní. Hledají se důvody pro ten krok. Všichni, kteří mi psali a se kterými jsem mluvil, byli překvapení a všichni říkali, že by chtěli odpověď rovnou od premiéra.

Lidovky.cz  To znamená, že nejen média, ale i členové strany spekulují o dalších důvodech Pospíšilova odvolání?
Já nespekuluji, já chci slyšet. To je moje odpověď.

K TÉMATU:

Lidovky.cz  Neobáváte se toho, že se před prezidentskou volbou rozkmotříte s předsedou své strany, resp. premiérem?
V politice přátelství hledáme všichni velmi obtížně. Tady to je kolegiální, loajální vztah. S některými větami textu, který vznikl, mám problém. A myslím, že stále jsme v demokratické politické straně a že stále mohu vyjádřit svůj názor.

Lidovky.cz  Víte, kdo vznik tohoto prohlášení na podporu premiéra Nečase inicioval?
To netuším, já určitě ne. To šlo přes tiskové oddělení ODS.

Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?