Ari Munandar indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: Tomáš KristLidové noviny

Sojovka, kterou (ne)znáte

Ari Munandar indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
27. května 2009   17:31 | Lidovky.cz
Link
Link
Češi mají asijskou kuchyni v oblibě a obchody k její přípravě nabízejí mnoho surovin. Potíž je v tom, že většina z nás je neumí používat. Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás bude učit, jak na to. První díl věnujeme sojové omáčce kecap manis.
Nedávno jsem viděl lahvičky kecap manis stát v jedné celkem obyčejné české restauraci přímo na stolech a říkal jsem si: Tak tady určitě absolutně netuší, co to je a jak s tím nakládat.

Kecap manis (vyslovuje se s „c“, jak čtete) je speciální druh indonéské sojovky, která se vyznačuje tím, že se vyrábí ze soji a palmového cukru, takže je nasládlá a hustá. Kecap znamená v mém rodném jazyce sója a manis sladký. Zvláštní je, že i když o ní Češi prakticky nic nevědí, je tady k mání skoro v každém supermarketu za velmi dobrou cenu něco přes dvacet korun.

V obchodě jí najdete pod značkou ABC, a to hned tři druhy druhy, lišící se obsahem cukru. Já používám polosladkou žlutou, červená je sladká (obě jsou chuťově podobné) a zelená není sladká vůbec, takže chutná jako běžná sojová omáčka.

Já mám kecap manis moc rád a používám jí v kuchyni hodně, ale nejvíc vám doporučuju vyzkoušet její přednosti na grilu. Potřete troškou omáčky jakékoliv maso, třeba drůbeží nebo vepřové. Stačí až ke konci úpravy, protože cukr v omáčce obsažený má tendenci se připalovat. Kdežto když maso potřete až na konci, naopak jen pěkně zkaramelizuje.

Druhá možnost je maso ogrilovat jak jste zvyklí a z kecap manis udělat omáčku nebo chcete-li dip, do kterého si grilované maso namáčíte. Vezmete jednu šalotku, kousek čili papričky, nasekáte nadrobno, smícháte s 1dcl kecap manis, jednou vymačkanou limetou a podrceným stroužkem česneku, a máte skvělou omáčku na barbeque!

Kdo je Ari Munandar

Původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.

diskuse (2)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Počet příspěvků: 2, poslední 28.5.2009 03:46 Zobrazuji posledních 2 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

Pohanský festival Perchten ovládli ďáblové
Křehká krása. Šikovné ruce tvoří vánoční ozdoby
Rej maskotů. Podívejte se na bizarní sešlost v Japonsku
Ameriku zasypal sníh. Lidé vyhrabávají domy i auta
Slavnostní ceremoniál odhalení busty Václava Havla
Vy\berte si autobus, kterým byste chtěli jezdit
Červená Zemanovi, Klausova svíčka... Česko si připomíná 17. listopad 1989
Věda v praxi: podívejte se na den otevřených dveří Ústavu přístrojové techniky

Zpět na článek:Sojovka, kterou (ne)znáte

Klíčová slova: Rady Ari Munandara, ,





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI