Ari Munandar indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy foto: Tomáš KristLidové noviny

Sojovka, kterou (ne)znáte

Ari Munandar indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
27. května 2009   17:31 | Lidovky.cz
Češi mají asijskou kuchyni v oblibě a obchody k její přípravě nabízejí mnoho surovin. Potíž je v tom, že většina z nás je neumí používat. Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás bude učit, jak na to. První díl věnujeme sojové omáčce kecap manis.
Nedávno jsem viděl lahvičky kecap manis stát v jedné celkem obyčejné české restauraci přímo na stolech a říkal jsem si: Tak tady určitě absolutně netuší, co to je a jak s tím nakládat.

Kecap manis (vyslovuje se s „c“, jak čtete) je speciální druh indonéské sojovky, která se vyznačuje tím, že se vyrábí ze soji a palmového cukru, takže je nasládlá a hustá. Kecap znamená v mém rodném jazyce sója a manis sladký. Zvláštní je, že i když o ní Češi prakticky nic nevědí, je tady k mání skoro v každém supermarketu za velmi dobrou cenu něco přes dvacet korun.

V obchodě jí najdete pod značkou ABC, a to hned tři druhy druhy, lišící se obsahem cukru. Já používám polosladkou žlutou, červená je sladká (obě jsou chuťově podobné) a zelená není sladká vůbec, takže chutná jako běžná sojová omáčka.

Já mám kecap manis moc rád a používám jí v kuchyni hodně, ale nejvíc vám doporučuju vyzkoušet její přednosti na grilu. Potřete troškou omáčky jakékoliv maso, třeba drůbeží nebo vepřové. Stačí až ke konci úpravy, protože cukr v omáčce obsažený má tendenci se připalovat. Kdežto když maso potřete až na konci, naopak jen pěkně zkaramelizuje.

Druhá možnost je maso ogrilovat jak jste zvyklí a z kecap manis udělat omáčku nebo chcete-li dip, do kterého si grilované maso namáčíte. Vezmete jednu šalotku, kousek čili papričky, nasekáte nadrobno, smícháte s 1dcl kecap manis, jednou vymačkanou limetou a podrceným stroužkem česneku, a máte skvělou omáčku na barbeque!

Kdo je Ari Munandar

Původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.

diskuse (2)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Počet příspěvků: 2, poslední 28.5.2009 03:46 Zobrazuji posledních 2 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

Maserati slaví 100. výročí. Skvosty jsou k vidění v Praze
Boston je silný! Rok po atentátu slaví město traťový rekord
Hasiči bojovali s požárem v galvanovně
Velikonoční mše: Papež František vyzval svět k míru
Vévodkyně Kate si v Austrálii vyzkoušela stíhačku
Papež zahájil křížovou cestu, svět se připravuje na Velkou noc
Gesto pokory na Zelený čtvrtek. Papež František umyl nohy dvanáctce handicapovaných
Tragédie jihokorejského trajektu. Ve vlnách zmizely stovky lidí

Zpět na článek:Sojovka, kterou (ne)znáte

Klíčová slova: Rady Ari Munandara, ,





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI