18. října 2016 7:38 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

SOMELIÉR: Víno k dýni nebo zvěřině
aneb Co pít k podzimním delikatesám

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Víno k dýni nebo zvěřině aneb Co pít k podzimním delikatesám (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Víno k dýni nebo zvěřině aneb Co pít k podzimním delikatesám (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Dny se zkracují, noci prodlužují, začíná být sychravo, zkrátka, podzim je tady. Krásné období, alespoň co se týče gastronomie, vždyť kdo by neměl rád zvěřinu, dýně, houby, jedlé kaštany nebo třeba lanýže. Podzimní chutě jsou hodně specifické, a tak se dnes podíváme, po jakém víně sáhnout, aby jste si skvěle užili všechny ty podzimní dobroty?

V tomto chladnějším období se většina z nás začíná poohlížet více po červeném víně, které se servíruje v trochu vyšší teplotě. Nemusí to být ale jen červené víno, jsou i krásná a plná bílá vína, nebo třeba plnější a elegantnější růžová, která si můžeme v tomto období dát. Obecně platné pravidlo praví, že ke tmavému masu patří víno červené, v bílému masu bílé a touto jednoduchou analogií lze napárovat víno k jakémukoliv jídlu. Ono to ale tak jednoznačná pravda být nemusí. U vína lze jít dvěma směry.

První je doplnění chuti jídla, tedy zkusit vybrat víno, které bude ladit tónu hlavní suroviny.

Druhá možnost je hledat víno proti chuti pokrmu a najít tak krásný kontrast.

Druhá varianta je vhodná spíše pro zkušené pijáky vína, kteří chtějí překvapovat a hledat nové možnosti. Naopak pokud jde o člověka, který s párováním vína teprve začíná, zvolil bych metodu podobné chuti vína a jídla, tedy chuťové harmonie.

Co bych tedy doporučil k dýni nebo ke zvěřině?

Dýňové pokrmy si všeobecně žádají vína bílá, obzvláště vyniknou taková, která zrála metodou „sur lie“, tedy delším zráním na kvasničných kalech, což vínům přidává na těle a zlepšuje jejich strukturu. S nadsázkou krémová bílá vína výtečně doplňují jemnou dýni. Ovšem přesnou odrůdu je třeba zvolit i dle typu dýně. Dýní existuje mnoho druhů a každá má svou specifickou chuť. Třeba k dýňové polévce z dýně hokaido výborně ladí minerální víno s menším zbytkovým cukrem, k máslové dýni pak spíše půjde komplexnější víno nebo i lehčí červené víno.

K pernaté Rulandské modré

Tomáš Brůha

Jeden z nejlepších českých someliérů, trojnásobný vítěz mistrovství České Republiky Trophée Bohemia Sekt a reprezentant Česka na mistrovství světa a na mezinárodních soutěžích pracoval celých 11 let jako hlavní someliér pro společnost Bohemia Sekt. V současné době pracuje jako head sommelier pro společnost Premier Wines & Spirits.

Samotnou kapitolou je zcela jistě zvěřina, která neodmyslitelně patří k podzimnímu koloritu. Vysoká, nízká, pernatá, nabídka v tomto období je opravdu široká a stejně takové jsou i možnosti snoubení a kombinace s vínem. K pernaté zvěřině, krom klasiky v podobě odrůdy Pinot Noir, nebo chcete-li Rulandské modré, vyzkoušejte silnější a plnější růžové víno Tavel z francouzské oblasti Cotes du Rhone.

Medailonky nebo steaky z vysoké zvěřiny – z jelena, daňka nebo srnce – se skvěle pojí s elegantními víny z Bordeaux nebo třeba i s plnějšími víny ze Španělska, konkrétně z oblasti Rioja. Rozhodně však můžete sáhnout i po vínech z Itálie, ať už to bude toskánské Chianti nebo piemontské Nebbiolo. Doporučuji v průběhu podzimu vyzkoušet více variant, jelikož jen tak zjistíte, která z možností sedí vaší chuti nejlépe.

K lanýžům patří Nebbiolo

Každý gurmet se těší na opravdovou delikatesu podzimu, lanýže. V případě těch nejlepších lanýžů, tedy Piemontských, je kombinace s víny jasná. Určitě sáhněte po vínech ze stejného kraje. Sázkou na jistotu je kupříkladu zmíněné Nebbiolo nebo Barolo. Pokud si chcete dát víno k jemnějším pokrmům, například ke smetanovým omáčkám s lanýži, bude vhodnější kombinací víno bílé. V tomto případě bych sáhnul po burgundském Chardonnay nebo italském Soave. Ani jedním chybu neuděláte. Ať už si dáte k jídlu cokoliv, nebojte se zeptat sommeliera, popsat mu své chutě a nebojte se nechat si víno doporučit. Dobrý sommelier, vám poradí k vaší nejlepší spokojenosti.

jídlo pod palbou

Jeden z nejlepších českých someliérů, trojnásobný vítěz mistrovství České Republiky Trophée Bohemia Sekt a reprezentant Česka na mistrovství světa a na mezinárodních soutěžích pracoval celých 11 let jako hlavní someliér pro společnost Bohemia Sekt. V současné době pracuje jako head sommelier pro společnost Premier Wines & Spirits.

Tomáš Brůha
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.