9. července 2015 6:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

SOMELIÉR: Lambrusco za 60 korun?
Dobrá šumivá vína pod stovku nekoupíte

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 9Diskuse
Jakub Přibyl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jakub Přibyl | foto: Archiv Jakuba Přibyla
Perlivá a šumivá vína jsou opředena hned několika mýty. Má jít o luxusní pití, které si dáváme při výjimečných příležitostech, američtí rappeři je mají snad v každém klipu, a pokud chce někdo vyjádřit, že na to jednoduše má, nejraději by se v šumivém víně i sprchoval.

Nemohu než nesouhlasit, šumivé víno může být opravdu luxusní záležitostí, ale stejně jako s každým vínem, jde o to jaké, odkud pochází, a které chuťové pohárky ho ochutnávají.

Prvně je třeba nastínit zásadní rozdíl mezi vínem perlivým a šumivým. Šumivá vína (spumante) jsou ta, která by se dala označit za kvalitnější. Jejich zpracovaní už vyžaduje nějakou tu zkušenost a znalost. Šumivá vína vznikají tzv. druhotným kvašením. Zatímco vína perlivá (frizzante) jsou často jednoduchá základní vína, mohou být sladší, neutrální až mdlé chuti a pouhým dodáním CO2 z nich vykouzlíte osvěžující víno, kterému právě perlení z CO2 přisoudí určitý charakter.

Perlivá vína poznáte často podle balení a samozřejmě popisku na etiketě. Není na ně potřeba používat korkové houbové špunty, které drží jemné perličky. Perlivému vínu bohatě stačí obyčejný korek či šroubovací uzávěr. Pokud vám tedy někdy chce prodávat šumivé víno s jiným než s houbovým korkovým uzávěrem, pak od něho ruce pryč a utíkat, co to jde.

Za šumivá vína můžeme označit vína typu prosseco, sekt, cava, lambrusco či ta nejlepší šampaňská na světe. Co je ovšem nutné si uvědomit je fakt, že šumivá vína jsou opravdu exkluzivnější. Pokud si koupíte sladké lambrusco za šedesát korun, nečekejte žádnou kvalitu. A přitom lambrusco může být skvělé šumivé víno, bohužel masové vyvážení sladkých perlivých vín označovaných za lambrusco jim vtisklo jakousi pachuť lacinosti.

Jakub Přibyl

Momentálně nejlepší český sommeliér působil jako vrchní sommeliér v předních českých restauracích, mezi něž patřil i pražský hotel Four Seasons nebo gourmet restaurant Kalina. V letech 2012, 2013 a 2014 zvítězil v soutěži o mistra sommeliéra České republiky. Jeho jméno se také pravidelně objevuje na vrchních příčkách jak v tuzemských, tak i zahraničních soutěžích. V těchto dnech působí jako head sommeliér společnosti Premier Wines & Spirits, která mimo jiné provozuje vyhlášenou restauraci Grand Cru Restaurant & Bar.

Kvalitnější kousky šumivých vín se dají sehnat až tak od ceny 120 Kč a více. Rádoby šumivá vína pod tuto hranici jsou spíše karikaturou či odpadem šumivého vína. Velký mýtus mezi spotřebiteli je i onen nemilý stav po konzumaci vína. Nebo jste snad již tisíckrát neslyšeli: „Bublinky nemohu, po nich mě vždy bolí hlava.“ Možná je hlava bolet může, ale určitě nebude způsobena bublinkami ve víně, ale spíše vysokým obsahem cukru a sírou, které je v levných vínech více než dost. Kvalitní šumivá vína jsou naopak pro léto velmi vhodné. Mají totiž nižší procento alkoholu (12 – 12,5) a jsou tak lehká a osvěžující.

Konzumace šumivých a perlivých vín v Česku velmi stoupá. Určitě to je i míchanými nápoji, do kterých se tato vína dávají (proč také ne, prosecca jsou většinou celkem levná vína). Jde ale o vinný segment, kde jsou Češi nejvíce ovlivněny tendenčními a marketingovými akcemi. Nechávají se zkrátka opíjet rohlíkem. Kupříkladu mystická formulka blanc de blancs často vzbuzuje pocit, že musí jít o skvělé víno.

Omyl, jde pouze o označení toho, že ve vínu byla použita jedna odrůda. Ohledně kvality vám to ale mnoho říct nemůže. U šumivých vín jsme v Česku stále trochu pozadu. Chceme pít šampaňská, ale nechceme do nich investovat. Já ale radím: zkuste si někdy koupit kvalitní šumivé víno z oblasti Champagne, a stačí i jen základní řada, a pak teprve poznáte, o čem vlastně je chuť pravého šampaňského oproštěného od všech marketingových nástrah.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český sommeliér Jakub Přibyl a a nově také šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka.

Jakub Přibyl
  • 9Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz