Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Someliéři vybrali nejlepší vína za cenu do 150 Kč

Jídlo

  16:10
PRAHA - Rady vinařských odborníků jsou často zajímavé, leč většinou těžko aplikovatelné a doporučovaná vína jen málo dostupná. Lidové noviny požádaly čtyři sommeliéry, aby každý z nich navštívil jeden obchodní řetězec a vybral jedno opravdu dobré víno za dobrou cenu. Nahlédněte do jejich nákupních košíků.

sklenice vína foto: Shutterstock

BILLA: Jan Bejšovec, znalec vín, spolumajitel vinárny Bokovka

Retsina (Mixalis Georgiadis), 89 Kč, bílé suché řecké víno

Retsina Jak a proč vybíral: Retsina je známá svou typickou pryskyřičnou chutí. Protože u kvalitnějších retsin je tato chuť velice jemná a elegantně nevtíravá, pro většinu z nás je silnější chuť pryskyřice příjemnou změnou. Tohle víno to s pryskyřicí nepřehání, ale přesto je znatelná a retsinu nezapře. Obsahuje pouze 11,5 % alkoholu. Je svěží a její kyselinka se hezky snoubí se zbytkovým cukrem, takže rozhodně nepůsobí jako „kyselé“ víno. Doporučuji podávat opravdu hodně vychlazené, klidně i o stupeň či dva méně, než je na etiketě (8-10 °C).

S čím podávat: Není to víno na dlouhé vychutnávání, ale k určitému jídlu - například ke grilovaným karbanátkům z mletého jehněčího smíchaného se strouhaným kozím sýrem balkánského typu, k olivám, sýru feta, grilovaným paprikám a lilkům s česnekem a olivovým olejem. Může být i pečené kůzlečí maso.


TESCO: Klára Kollárová, sommeliérka restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise
Herbarium_Moravicum
Ryzlink vlašský 2007, řada Herbarium Moravicum (Moravské vinařské závody),150 Kč

Jak a proč vybírala: Za 150 Kč je v Tescu poměrně slušný výběr.
Mám dobrou zkušenost s víny, která jsou označena jako Finest - Selected by Tesco. Jedná se o vína, která jsou vybírána a tvořena za spolupráce vinařů a sommeliérů v různých zemích a jejich výsledky jsou velmi slušné. Přednost přesto dostalo moravské víno. Líbí se mi, že je odrůdově typické, „vlašák“ cítíte již v ovocném aroma s jemným bylinkovým dotekem. Celkově působí příjemně a povzbuzuje k napití, hodí se do letních dnů. Zaujme už elegantní láhví s podrobnými informacemi na etiketě. Je v pozdním sběru, tj. není uměle doslazované, a je vyrobené pouze z místních hroznů. Pochází z mikulovské oblasti, velmi vhodné pro tuto odrůdu, obsahuje příjemných 12 % alkoholu, takže neunaví. V chuti je harmonické, odpovídá očekávání z aroma. Je příjemné kulaté, tj. není moc kyselé, ale spíše působí plnějším dojmem.

S čím podávat: Dá se dobře pít i samotné, vychlazené na 8 °C, vhodně doplňuje sladkovodní rybu, pečenou nebo grilovanou s bylinkami, kuřecí prsa v jemnější úpravě, eventuálně jemný sýr.



HYPERNOVA: Petr Marek, sommeliér Českého archivu vín, ředitel mezinárodní soutěže Vinař roku 2009 a autorizovaný degustátor Pálava 2007
Palava
Kabinet Suché - Perná viniční trať Purmice (Vinselekt Michlovský), 128 Kč

Jak a proč vybíral: Většina vín z Hypernovy byla podprůměrná, ale jedno přece jen příjemně překvapilo. Má překrásnou zlatavou barvu bez známek nečistot, s výrazným aroma, tóny vyzrálých citrusových plodů. V chuti je kořeněné po muškátovém oříšku, středně plné s mírným zeleným zakončením.

S čím podávat: S výraznými a hutnými pokrmy, jako je například smetanové rizoto s krůtím masem a parmezánem nebo zelenina na kari a smetaně. Sklenka tohoto vína přijde vhod i k domácímu jablečnému závinu.



GLOBUS: Kristýna Janíčková, sommeliérka Wines Home
Riesling_Deinhard
Riesling 2007 (Deinhard), 115 Kč

Jak a proč vybírala: Fantastická kvalita v poměru k ceně. Víno pochází z německé vinařské oblasti Rheinhessen, největší z 13 vinařských podoblastí. Pro svá lehká, svěží bílá vína je Německo jedno z mých nejoblíbenějších vinařských míst na světě. Toto je krásně parfemované, citrusové víno s nádechem do zelených jablíček. Má nádherně křupavou kyselinku, je svěží a harmonické. Má světle zelenkavou barvu. Je lehce perlivé, což jej dělá velmi osvěžující.

S čím podávat: Teplota 10-12° C podtrhne svěžest, minerálnost a citrusovou ovocnost. Hodí se k lehké moderní kuchyni, ke smaženým nebo grilovaným bílým rybám, salátům, těstovinám s lehkou omáčkou, k japonské kuchyni.

Autor: