2. listopadu 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Soutěž Kuchař roku se letos
zaměří na českou kuchyni

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grilovaná zvěřina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaná zvěřina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
PRAHA Soutěž Kuchař roku se letos zaměří na tradiční českou kuchyni, desítka finalistů bude muset příští víkend na českobudějovickém GASTROfestu připravit daňka a zakomponovat do menu podzimní suroviny, řekl prezident pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

Úroveň českých kuchařů přitom podle Kubce stále roste, z více než stovky zemí ve Světové asociaci kuchařských společností je prý Česko v úspěšnosti na soutěžích do první dvacítky.

Do letošního 11. ročníku se přihlásilo celkem 16 profesionálních kuchařů, porota jich vybrala do finále deset. Je mezi nimi třeba známý televizní kuchař Ondřej Slanina z pražského Chateau St. Havel, Michal Krulich z berounské restaurace Bastila, ale i třeba kuchař Nemocnice na Homolce František Adámek.

Čtyři hodiny na celé menu

Během čtyř hodin budou muset připravit menu sestávající z předkrmu, hlavního jídla včetně přílohy a dezertu. Kromě daňčího masa jim budou na místě vylosovány sezonní suroviny, například houby nebo bylinky, které budou muset do soutěžních pokrmů zapracovat. Vítěz vybraný odbornou porotou postoupí do semifinále světové soutěže Global Chef Challenge. Oceněný kuchař také pojede na týdenní stáž do vybrané zahraniční restaurace ověnčené kuchařskými cenami.

Stav české gastronomie

"Úroveň a kvalita gastronomie se stále zlepšuje," myslí si Kubec. Může za to prý jednak osvěta a obliba nejrůznějších kuchařských show v televizi, ale také to, že mladí kuchaři mají v současnosti velké možnosti sbírat zkušenosti na soutěžích či v cizině. Připustil ale, že zlepšení je vidět hlavně ve větších městech a lepších podnicích. Zároveň potvrdil i trend odlivu mladých od řemesla. S dětmi, které jdou nyní do učení, je prý sice možná víc práce, když se jim ale věnuje dost času na zaučení, není problém vychovat z nich špičkové kuchaře.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na Lidovky.cz