5. října 2016 6:08 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Soutěžící někdy zapomínají, že u jídla jde především o chuť a ne o vzhled, říká porotce z MasterChefa

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Marek Raditsch | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Marek Raditsch | foto: Kampa Park
PRAHA Jak si vedou soutěžící druhé řady populární soutěže MasterChef Česko? Mají šanci se uchytit ve špičkové gastronomii? „Vynalézavost jim nechybí. To opravdu ne. Ale někdy je to spíše ke škodě. U jídla je na prvním místě chuť, a na to bohužel někdy zapomínají. Soustředí se spíše na vzhled a složení pokrmů,“ říká porotce soutěže a uznávaný šéfkuchař Marek Raditsch.

Lidovky.cz: Vidíte u soutěžících, kteří se hlásí do MasterChefa zlepšení?
Jisté zlepšení tam je, ale je to spíše tím, že měli možnost sledovat první řadu MasterChef Česko. Řekl bych, že tím získali více informací a reálnější představu o tom, co mohou očekávat. Nesmíme zapomínat, že jsou to amatérští kuchaři, kteří své úkoly plní pod tlakem a v časovém limitu. To je kolikrát i náročné pro profesionály. Jsou to nejlepší amatérští kuchaři České republiky a bylo smutné, pokud by tam zlepšení nebylo. A já měl kolikrát opravdu velkou radost z jejich předvedených výkonů.

Lidovky.cz: Jsou například ti letošní vynalézavější než soutěžící loni?
Vynalézavost jim nechybí. To opravdu ne. Ale někdy je to spíše ke škodě. U jídla je na prvním místě chuť, a na to bohužel někdy zapomínají. Soustředí se spíše na vzhled a složení pokrmů. Ale po většinu času se drží našich rad a pochopili, že díky tomu si mohou rozšířit své kulinářské obzory.

Lidovky.cz: Co u soutěžících nejvíce oceňujete?
Na prvním místě je to odvaha, s jakou se do boje o trůn českého MasterChefa pustili. Museli na čas opustit své rodiny, přátele i práci a vydat se na trnitou cestu, která je čeká. Projevila se jejich vášeň pro vaření a ukázali, že se nebojí překážek. Museli prokázat nejen, že umí vařit, ale dokázat také to, že mají týmového ducha, smysl pro detail i své strategické schopnosti při plnění úkolů.

Lidovky.cz: Těšil jste se na druhou řadu soutěže? Cítíte se před kamerami uvolněněji?
Musím říct, že ano. Být u toho, když nejlepší amatérští kuchaři bojují, každý den s překážkami a zdolávají pro ně nečekané výzvy je opravdu silný zážitek. Kamery již vůbec nevnímám, loňská zkušenost s natáčením mi v tomto směru velmi pomohla.

Lidovky.cz: Myslíte si, že soutěžící mají šanci se v gastronomii uchytit?
Určitě šanci mají, několik soutěžících z loňské řady je toho důkazem. Jen si musí uvědomit, že je to běh na dlouhou trať a obětovat je potřeba své vizi a snu věnovat hodně úsilí, času, chuti se neustále učit novým věcem a odhodlání. Práce kuchaře je krásná, tvořivá, ale na druhé straně velmi fyzicky a psychicky náročná. Všem soutěžícím přeji hodně úspěchů a zdaru na jejich cestě.

MAREK RADITSCH

Marek Raditsch zahájil svou úspěšnou kariéru v oboru již v roce 1992, kdy získal třetí místo na olympiádě mladých kulinářů v Německu. Odborné zkušenosti sbíral jako sous chef v mezinárodní restauraci Brasserie Mozart v Obecním domě. Poté povýšil na pozici šéfa kuchařů v restauraci Segafredo, v roce 1996 vedl kuchyni restaurace Barock a restaurace Pravda. Od roku 2000 je Raditsch executive chef celé skupiny Kampa Group a jeho tým sestává z více než padesáti kuchařů. Bohaté mezinárodní zkušenosti nasbíral při spolupráci se špičkovými talenty za zahraničí, mimo jiné v kodaňských restauracích Kong Hans Kaelder a Era Ora a v norských restauracích Feinschmecker a Bagatelle, které Michelin přisoudil hvězdičky dvě. Vařil mimo jiné pro světoznámé hosty, například norského krále Haralda a královnu Sonju, monackého prince Alberta a princeznu Caroline, manžele Clintonovy, Micka Jaggera při oslavě jeho šedesátin, Robbieho Williamse, Seana Conneryho, Bruce Willise, Brada Pitta, Angelinu Jolie a mnoho dalších.

apeAlena Pecháčková
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz