26. července 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Špagety čtyřikrát jinak.
Recepty Romana Pauluse

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Špagety salsiccia. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Špagety salsiccia. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Italská kuchyně patří nejen teď v létě mezi ty vůbec nejoblíbenější a špagety jsou skoro synonymem Itálie. Vyzkoušejte některý z oblíbených receptů Romana Pauluse – s klobáskou salsiccia, boloňskou omáčkou, bazalkovým pestem nebo čerstvými rajčaty.

Špagety salsiccia

Budete potřebovat:
* 200 g špaget
* 200 g salsiccie (italská vepřová klobása)
* 100 g rajčat
* 30 g česneku
* 4 chilli papričky
* 1 dcl bílého vína
* olivový olej
* bazalka
* parmazán
* sůl
* pepř

Postup: Česnek si orestujeme na olivovém oleji, přidáme chilli papričky, klobásu a rajčata, podlijeme vínem a necháme rozdusit. Špagety uvaříme v osolené vodě al dente a hned po vytažení z vody vložíme do připravené omáčky. Krátce prohřejeme, přidáme nakrájenou bazalku, dochutíme a podáváme s hoblinkami parmazánu. Můžeme doplnit medailonky z vepřové panenky (viz foto).

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

Špagety s omáčkou z třešňových rajčátek

Budete potřebovat:
* 400 g třešňových rajčátek
* 200 g mozzarelly
* olivový olej
* čerstvá bazalka
* česnek
* máslo
* sůl
* pepř

Postup: V pánvi si rozehřejeme olivový olej, krátce na něm orestujeme nasekaný česnek, přisypeme rajčata, podusíme, přidáme uvařené těstoviny a dochutíme nakrájenou bazalkou, solí, pepřem a trochou másla. Podáváme s nakrájenou mozzarellou, kterou přidáme až nakonec, na talíři.

Špagety s bazalkovým pestem

Budete potřebovat:
* svazek bazalky
* 50 ml olivového oleje
* 20 g piniových oříšků
* 20 g strouhaného parmazánu
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř z mlýnku

Postup: Listy bazalky, česnek, piniové oříšky a sůl dáme do hmoždíře a rozdrtíme na jemnou pastu. Poté přidáme parmazán, olej a ještě jednou důkladně rozmícháme dohladka.  Dochutíme pepřem, vmícháme do horkých špaget a můžeme podávat.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak vybrat a vařit těstoviny? Do vody žádný olej

Těstovin jsou desítky druhů. Ty nejdražší ale nezaručí, že budou nejlepší. Důležitá je příprava. Jak vybrat ty správné a jak je uvařit? Radí michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

VÍCE ČTĚTE ZDE

Špagety s boloňskou omáčkou

Budete potřebovat:
* 500 g mletého hovězího nebo telecího masa
* 200 g kořenové zeleniny (namleté nebo najemno nakrájené)
* 200 g rajčat (mohou být i z plechovky, nejlépe odrůdy San Marzano)
* 100 g cibule
* česnek
* sůl
* pepř z mlýnku
* olivový olej
* 200 ml červeného vína
* divoké koření

Postup: V kastrolu si rozehřejeme olej, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a důkladně orestujeme. Poté přidáme maso a restujeme do té doby, než se vyvaří přebytečná šťáva. Přidáme rajčata, podlijeme vínem a opět necháme vyvařit. Pak už jen podléváme vývarem a pozvolna dusíme, dokud není maso měkké (originální recepty uvádějí až šest hodin vaření).

Iva Pospíšilová
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz