6. října 2014 5:54 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Speciality evropských kuchyní: Dejte
si pečené papriky a jehněčí, radí Srb

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Peka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Peka | foto: Luka Lu
Jehněčí a telecí maso, ajvar či pečené papriky plněné sýrem. To jsou poklady srbské kuchyně. Velký vliv na ni měla turecká, maďarská a kuchyň bývalé Jugoslávie. „Naše jídla? To je široký pojem. Srbská kuchyň je ale především o jednoduchosti. Základní ingredience máme tři: sůl, pepř a olej,“ řekl Srb a majitel pražské restaurace Luka Lu Veso Djorem Veso serveru Lidovky.cz.

„Srbská kuchyň, to je neuvěřitelné množství pokrmů. Máme až padesát tradičních jídel. Největší rozdíl, který vnímám v porovnání s českou nebo evropskou kuchyní je, že srbská jídla jsou jednoduchá. Neděláme omáčky, nemícháme složitě chutě. Základní ingredience jsou tři: sůl, pepř, olej. To je vše. S tím bohatě vystačíme. Máme rádi jednoduché chutě,“ zdůrazňuje na úvod Veso.

Ajvar

Zeleninová směs, která se připravuje z pečených paprik, lilků, česněku, oleje a chilli papriček. Maže se na pečivo, dává se do salátů a používá se zejména jako pochoutka k jiným jídlům. Nejlepší ajvar se vyrábí v domácnostech, protože papriky a lilky se musí po propečení pečlivě sloupnout a zbavit semen a výroba je tedy časově dost náročná.

Maso je pro Srby dominantní surovina. Připravují ho tradiční cestou, používají peku (neboli sač), s oblibou si dávají jehněčí, telecí, ale i kuřecí maso. Pečení pod pekou (sačem) je nejstarším způsobem přípravy pokrmů na Balkáně. „Srbové milují jehněčí a telecí maso. To je velký rozdíl mezi Srbskem a Českem například. Když jsem v 90. letech přišel do Česka, nikdo jehněčí nechtěl, což se postupně mění. Musím říct, že teď si u nás lidé nejvíce dávají jehněčí pod pekou - to je tradiční příprava masa,“ říká Veso.

Pod pekou

Jídlo se připravuje na ohništi, na žhavých uhlících, v kulaté kovové nádobě na trojnožce. Do nádoby se vloží maso společně se zeleninou (brambory, paprika, rajčata, cibule), překlopí zvonovitou poklicí a na tu se položí kovová obruč. Na poklici ohraničenou obručí se nasype další vrstva žhavých uhlíků a pokrm se zde ponechá několik hodin. Takto se získá jídlo napůl upečené, napůl uvařené, bez použití tuku.

„Velkou výhodou Srbska je, že má velice kvalitní suroviny, Nemáme žádné velkovýrobny. Dalo by se říct, že všechny potraviny jsou ekologicky vyráběné. Rajčata, papriky, ostatně veškeré zelenině se u náš daří díky slunnému počasí. I chov zvířat na maso je u nás jiný než v Česku,“ popisuje majitel restaurace a dodává: „Peka je v podstatě základem konvektomatu, který má dneska každá restaurace.

Jehněčí „pod sačem“

1 kg jehněčího maso (například kýty) opláchneme, osolíme, opepříme;  přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev, cibuli, papriku, bobkový list. Podlijeme ½ l vody, polijeme olejem, přikryjeme alobalem a pečeme do hotova cca 2,5 – 3,5 hodiny při teplotě 170 – 180 stupňů. Během pečení maso otáčíme, aby se peklo rovnoměrně. Naporcujeme a podáváme s pečenou zeleninou a bramborem, přelité šťávou.

Jehneční pod pekou

Chobotnice „pod sačem“

Chobotnici opláchneme, dáme do kastrůlku. Přidáme půlku citronu, 2-3 bobkové listy, několik kuliček černého pepře. Vaříme do měkka cca 2,5 hodiny, otáčíme. Uvařenou chobotnici opláchneme vlažnou vodou a odložíme stranou. Pro přípravu základu – podusíme cibuli, papriku, mrkev, loupaná drcená rajčata; po té přidáme vařené brambory, podle chuti máslo, osolíme. Chobotnici osmažíme dozlatova. Na talíř poskládáme základ ze zeleniny, na to položíme chobotnici.

Chobotnice pod pekou

Pečené papriky plněné kajmakem (smetanovým sýrem)

4 papriky umyjeme, polijeme trochou oleje a dáme do trouby péct 15 minut při 180 stupních. Pečeme do polo měkka. Vyndáme a vložíme do utěsněné nádoby, po vychlazení oloupeme kůži. Na náplň použijeme najemno nastrouhaný balkánský sýr, tvaroh, 2 lžíce smetany a půl lžíce rozpuštěného másla. Suroviny zamícháme a máslo přidáme nakonec tak, aby měla náplň konzistenci vhodnou pro plnění. Papriky naplníme, obalíme v mouce a pečeme na pánvi dozlatova. Podáváme na salátu s domácím chlebem.

Pečené papriky plněné kajmakem
apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Bomba slevy
Bomba slevy

Chcete mít přehled o těch nejlepších slevách a nakupovat chytře?