Portugalská kuchyně je asi nejvíce ovlivněna arabskou kulturou, zámořskými objevy a také španělskou gastronomií, ze které například přebrala tapas podávaná před hlavním chodem. „V Portugalsku si jako tapas dáváme olivy, sýr, sušenou šunku nebo některou z desítek druhů klobás. Tradičním portugalským tapas jsou bolinhos de bacalhau - jedná se o smažené koláčky s treskou či croquettes, což jsou masové kroketky,“ říká Fábio Oliveira, který vlastní kavárnu Café Oliveira.
A jak to mají Portugalci se zákusky? „Ke kávě nesmí chybět tradiční koláček pastel de nata. Jedná se o koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Pasteis byly poprvé připravovány v 18. století mnichy v klášteře v lisabonské čtvrti Santa Maria de Belém,“ říká Oliveira.
Sušená treska na 365 způsobů
„Portugalským národním jídlem je asi sušená nasolená treska Bacalhau. Ta se do Portugalska dostala již v 15. století a ještě dnes lidová rčení praví, že tresku je možné připravit na 365 způsobů, může se tedy konzumovat po celý rok. Před vynálezem mrazící techniky bylo nasolení a usušení jedinou možností, jak uchovat jídlo dlouho čerstvé. Stala se tak hlavní potravou pro námořníky při jejich dlouhých plavbách přes oceán, začalo se jí dokonce říkat fiel amigo, tedy „věrný přítel“. K popularitě ryby přispěl i fakt, že katolická církev zakazovala v některé dny jíst maso s výjimkou rybího?“ vysvětluje Oliveira.
Portugalsko je ve světě známé především díky portském vínu. To překvapivě u Portugalců doma moc neuvidíte. Zato Vás vždy pohostí především úžasným červeným vínem či tradičním „Vinho Verde“ (zelené víno). Víno se pije tradičně co nejdříve po sklizni. Slovo „zelený“ tak zřejmě symbolizuje mládí a svěžest. Vína označovaná jako Vinho Verde jsou lehká a svěží. Jsou úžasná v horkých letních dnech.
Jak se pije káva?
Pokud si v Portugalsku řeknete o „café“, automaticky dostanete malé espresso bez mléka. V lepších kavárnách dostanete na zamíchání cukru tyčinku skořice. Existuje ale spousta dalších variant. „Každý si vždy najde kávu, která mu vyhovuje, a pro každý způsob mají Portugalci specifický název. „Café pingado“ je například malé espresso s kapkou mléka, „galão“ zase velké espresso s mlékem, které se podává ve sklenici,“ říká s nadšením majitel kavárny.
Zapečená treska s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejciIngredience pro 4 osoby:
Postup: Připravíme si bešamel: zahřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a zalijeme mlékem. Nakrájené brambory předvaříme, odmočené Bacalhau nakrajíme na cca 1 cm velké kousky. Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme kousky bacalhau a krátce osmažíme. Přilejeme bešamel a přidáme trochu soli, pepře a oříšku a piri piri. Máslem vymažeme pekáč, naskládáme jednu vrstvu brambor, na brambory dáme bešamel smíchaný s bacalhau a nahoru dáme druhou vrstvu brambor. Vše zalijeme sladkou smetanou a posypeme sýrem. Ozdobit můžeme černými olivami. |