20. října 2014 6:07 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Speciality evropských kuchyní:
Musíte ochutnat semlu, radí Švéd

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Masové kuličky s bramborovou kaší | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Masové kuličky s bramborovou kaší | foto: Swe-Dish
Masové kuličky, bramborová kaše, ryby a jiné plody moře. To jsou hlavní atributy švédské kuchyně. Oblíbená je ale také sladká semla. „Semla je sladká skořicová žemle plněná mandlovou hmotou a šlehačkou. Každý má svůj „tajný recept“, který se dědí z generace na generaci,“ říká šéfkuchař a majitel švédské restaurace Swe-dish Johannes Danielsson.

Švédi si obecně libují v jídle a dokáží si jej opravdu náležitě vychutnat, zejména při rodinných večeřích a oslavách nejrůznějších příležitostí. Vzhledem k poloze země  najdete v restauracích, ale i u rodinného stolu velkou nabídku pokrmů z ryb a jiných plodů moře.

„Přílohou jsou často brambory v různých podobách nebo rozmanité druhy pečiva. Snad každý se již setkal s pojmem švédský stůl, „ říká majitel a šéfkuchař Danielsson a dodává: „Na něm nechybí ovoce, zelenina, již zmíněné ryby, zvěřina nebo třeba raci, kteří zde mají dokonce svůj svátek.“

Polévka je grunt

„Zvláštní a příjemnou tradicí jsou čtvrteční polévky. Dříve Švédi mívali v tento den půl dne volno, připravovaly se rychlé a vydatné polévky k obědu. V létě se nejvíce jedí sledi s rozmanitým kořením, černým rybízem nebo třeba paprikou. K tomu se podávají omáčky, zejména hořčice. Velmi důležitým kořením je zde kopr,“ zdůrazňuje Danielsson.

Speciality evropských kuchyní:

Ve Švédsku se obecně dbá na to, aby jídlo bylo vyvážené a zdravé. „Ve Švédsku se více dbá na stravu, ne jako v Česku. I když faktem zůstává, že postupem doby se obědy stávají pouze nutnou přestávkou v pracovním režimu. Tím se hodně rozmáhá popularita kupovaných polotovarů, které však stále splňují poměrně vysoké kvalitativní standardy. Hlavním jídlem dne je tak večeře,“ říká majitel a šéfkuchař restaurace.

Když se někoho v Čechách zeptáte, zda již ochutnal něco typicky švédského, odpovědí budou pravděpodobně kuličky z mletého masa. Správně se podávají s vařeným bramborem či bramborovou kaší, jemnou omáčkou z výpeku a zcela jistě na talíři najdete brusinky. A zástupce sladkých jídel? „Určitě bych doporučil semlu, což je sladká skořicová žemle plněná mandlovou hmotou a šlehačkou. Každý má svůj „tajný recept“, který se dědí z generace na generaci a pekárny mezi sebou soupeří hlavně v den „Tlustého úterý“ (Fettisdagen), který je dnem právě tohoto božského pokrmu,“ na závěř doplňuje Danielsson.

Švédské masové kuličky

Kuličky:

  • 500g mletého masa – půl na půl hovězí s vepřovým
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • tymián
  • majoránka
  • sůl, pepř

Omáčka:

  • výpek z kuliček
  • 200 ml smetany
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl, pepř dle chuti
Masové kuličky s bramborovou kaší

Postup: Cibuli nastrouháme najemno, vmícháme do masa a přidáme všechny ostatní ingredience. Promícháme (nejlépe rukama). Ruce si namočíme vodou a tvarujeme kuličky. Čím menší kuličky uděláme, tím jsou lepší. Kuličky necháme chvíli odležet v lednici a poté je opékáme zprudka na oleji. Když jsou kuličky dozlatova opečené, v pánvi necháme rozpustit máslo a kuličky v něm obalíme na středním ohni.

Kuličky vyndáme a vylijeme polovinu tuku. Do zbytku přidáme čajovou lžičku hladké mouky, přidáme smetanu a za stálého míchání povaříme na středním ohni. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Kuličky servírujeme na bramborové kaši zalité omáčkou a ozdobené brusinkami.

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz