16. ledna 2010 17:35 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Speciality z pece tandoor,
konečně levná a kvalitní 'Indie'

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Indická kuchyně - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Indická kuchyně - ilustrační foto | foto: Lidovky.cz
PRAHA Ve většině vyspělých států Evropy se člověk toužící po „jiných“ chutích nemusí ani příliš namáhat. Všelijaké exotické restaurace a bufety najde nejen v metropolích. Jen v Česku je výběr stále malý – i když to vypadá, že alespoň u indické kuchyně se situace začíná zlepšovat.

V Praze vznikl nový vegetariánský řetězec Beas, v nákupním centru Palladium se objevil podnik, kam se dá zajít na polední menu za slušnou cenu. Ovšem největší překvapení čeká mimo hlavní město. V jižních Čechách se pomalu rozrůstá dokonce síť skvělých indických hospod Tandoor.

Patří Nepálcům a zdejší lahodné pokrmy vaří výhradně asijští kuchaři. Jejich čočka, kuřecí masala omáčky a zeleninové směsi patří mezi tu nejlepší "Indii", na jakou můžete u nás narazit.

Indické samoobsluhy Góvinda (www.govinda.cz) patří k pražské klasice, její libeňská restaurace otevřela už v roce 1992, v Soukenické ulici o tři roky později. Zdejší jídlo je sice přizpůsobené evropským chutím, ale to neznamená, že by ztrácelo na kvalitě.

Góvinda v pražské Soukenické ulici
Góvinda v pražské Soukenické ulici

Naopak. Členové hnutí Haré Krišna každý den připravují skvělé vegetariánské menu, malé za 96 a velké za 108 korun, které vás rozhodně nezklame. Navíc si podle indických tradic můžete zdarma přidat a nikdo vás nenutí utrácet za pití: na každém stole je džbán s vodou. Přes oběd bývá narváno a otevřeno mají pouze ve všední dny do šesti večer.

Řetězec samoobslužných restaurací Beas Vegetarian Dhaba (www.beas-dhaba.cz) vznikl v Praze teprve nedávno, ale rychle našel řadu příznivců. Cena velkého menu nepřesahuje sto korun. Můžete si vybrat ze dvou druhů rýže, zeleniny sabdží, indické čočky nebo luštěniny mungo a pálivé omáčky čatní.

Nechybí tradiční smažené trojhránky samosa nebo plněné placky masala dosa. Jako v Góvindě tu mají vodu na stolech. Zcela neindicky stojí vedle vchodu vozík na nádobí – každý tu po sobě musí uklidit, jako ve školní jídelně.

Noblesa za rozumnou cenu

Do pražského obchodního centra Palladium chodí lidé utrácet. Příležitostí je tu dost. Ani místní indický podnik Chanchala (www.chanchala.cz) není nejlevnější, ale polední nabídka za 150 korun je na zdejší poměry poměrně slušná. Vybrat si můžete z vegetariánského nebo masového menu.

Nejdříve dostanete skvělou polévku a poté lahodnou omáčku s masem nebo zeleninovou směs. K tomu rýži a na závěr krupicový desert. Pokud přijdete ve dvou, doporučuji vyzkoušet zeleninovou i masovou variantu.

Jídlo se podává v miskách, před sebe každý dostane prázdný talíř, kam si může nandat, takže všechno lze pohodlně ochutnat. Lehce pálivé jídlo budete chtít zapít, minerálka nebo jiné nealko tu ale přijdou na pětačtyřicet korun, níž se s pitím nedostanete.

V jižních Čechách neváhejte a dejte si thálí

Asi vás překvapí, že na jedny z nejlepších indických podniků narazíte zrovna v Písku, v Prachaticích nebo Budějovicích. Tady všude můžete navštívit skvělé indické restaurace Tandoor (www.indicka.cz). Jejich jídlo je skutečně vynikající – a hlavně autentické.

"Máme kuchaře z jižní Asie, kteří vaří tak, jak jsou zvyklí z domova. Mají své původní receptury a bohaté zkušenosti," říká spolumajitel podniku pan Jitendra. Základem lahodné chuti je směs koření garam masala vyrobená z dvanácti druhů přísad. "Některé horší indické restaurace kupují garam masalu již hotovou, ale naši kuchaři si ji vyrábí," prozrazuje Jitendra.

Řetězec Beas vznikl v Praze teprve nedávno
Řetězec Beas vznikl v Praze teprve nedávno

Jídelní lístek je poměrně rozsáhlý, ale hlavu si nad ním moc nelámejte a dejte si prostě thálí. Zeleninové stojí 105 a kuřecí 115 korun. Na plechovém talíři dostanete kombinaci čočky, zeleniny, omáčky s masem a jogurtu.

K tomu si můžete vybrat buď rýži, nebo indickou placku čapátí. Nejlepší je dát si rýži a přiobjednat si čerstvý indický chleba. Těch mají asi deset druhů a pečou je v pravé indické tandoor peci.

Obsluhují tu usměvaví nepálští číšníci a nejsou to žádní nerváci. Mají své poklidné tempo, ale nějaké prostoje nebo nevšímavost s nimi nezažijete. Tandoor má dvě nevýhody: odpolední přestávku mezi třetí a pátou hodinou – a silnou návykovost. Pozor na ni!

David Vagaday, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.