1. února 2011 13:18 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Špičaté zelí mají jen v Pojizeří.
Recept na knedlíky s chundelkou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Zelí - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zelí - ilustrační foto | foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny
Pojizerská kuchyně je bohatá na polévky, omáčky, jídla z brambor, zelí, hub a zeleniny, hodně se tu využívá také uzené maso. K místním specialitám patří tuřínová polévka dumlíkačka, zelná cácorka, kyselo nebo bramborový koláč zvaný strouhanec.

Jaroslava Kubánková, rodačka z Vysocka, jak se říká kraji kolem Vysokého nad Jizerou, nám prozradí recept na své oblíbené jídlo: frncochaté knedlíky.

Knedlíky s chundelkou
"Nejdříve si nastrouhám půl kila syrových brambor, vložím je do cedníku, spařím horkou vodou a vymačkám z nich do připravené nádoby tekutinu. Nechám ji usadit a škrob ze dna naliji zpátky do brambor. Ještě přidám vajíčko, necelých 10 dkg hrubé mouky, 50 gramů strouhanky, sůl a vypracuji hrubší těsto," popisuje Kubánková.

Poté se lžící vykrajují nočky, které se pět až deset minut vaří v osolené vodě. "Zároveň podusím zelí a na pánvi lehce osmahnu cibulové kroužky. Vykapané knedlíky smíchám s opečenými škvarky nebo slaninou, přidám zelí a cibuli," dodává Kubánková.

To ale není vše. Ze zbylé vody po vaření si ještě můžeme udělat jednoduchou omáčku, takzvanou chundelku. "Do hrnce přidám asi decku smetany nebo mléka, omastím přepuštěným máslem a promíchám. Na každou porci naliji naběračku. Chundelkou lze vlastně nahradit škvarky, ale záleží na individuální chuti."

Do Vysokého pro špičaté zelí a podmáslový chléb
Zajímavou tvář místní gastronomie můžete poznat při návštěvě tradičního masopustu spojeného s ochutnávkou zabíjačkových specialit na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. Téměř 300 let starý objekt, který slouží jako skanzen, je součástí turnovského muzea Českého ráje a sám o sobě stojí za návštěvu. Akce proběhne v sobotu 5. února (bližší informace viz www.muzeum-turnov.cz).

Tuřín

Na statku ve Sklenařicích poblíž Vysokého nad Jizerou (www.vysockezeli.cz) pořídíte v sezoně odrůdu tuřínu zvanou dumlík a hlavně jedinečné vysocké zelí. Je zvláštní svým špičatým tvarem a specifickou chutí, kterou získává díky pěstování na větrných kopcích ve větších nadmořských výškách. Zajímavé recepty, třeba na polévku dumlíkačku, najdete na stránkách farmy z Klokočí (bedynky.blogspot.com).

Různé druhy chleba – podmáslový, škvarkový, ořechový i bramborový – a další skvělé pečivo vyrábějí ve vyhlášeném Krakonošově pekařství ve Vysokém. A jako bonus si tu můžete koupit kvásek na přípravu pravého krkonošského kysela. Recept naleznete na webu Recepty.vareni.cz.

David Vagaday
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Najdete na Lidovky.cz