Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Smutná zpráva pro český basketbal. Zemřel mistr Evropy z roku 1946 Ivo Mrázek

Sport

  17:09aktualizováno  18:01
PRAHA - Smutná zpráva pro českou sportovní a především basketbalovou obec dorazila včera z Brna. Ve věku 93 let zemřel basketbalový mistr Evropy Ivo Mrázek, poslední žijící šampion z roku 1946 ze Ženevy, který s československým týmem získal na evropské scéně ještě další tři stříbra.

Ivo Mrázek. foto: Archiv Jakuba Bažanta

„Nikdy mě nezajímaly osobní statistiky nebo úspěchy. Vůbec nevím, kolik jsem dal za kariéru košů, ale vítězit jsem chtěl,“ řekl Mrázek v knize Nebáli se své odvahy.

Na jeden ale jistě nikdy nezapomněl. Na kontinentálním zlatém šampionátu v Ženevě, kde se spoluhráči dosáhl největšího úspěchu československého i českého basketbalu, byl právě tehdy dvacetiletý Mrázek autorem vítězného koše v závěrečných sekundách finálového zápasu s favorizovanou Itálií.

Mistr Evropy v basketbalu z roku 1946 Ivo Mrázek.
Ivo Mrázek.

Na stříbrném šampionátu v roce 1951 se stal nejlepším hráčem turnaje, ovšem příliš ho to netěšilo. „Když jsme prohráli, osobní ocenění mě netěšilo. Prohru jsem prožíval hrozně dlouho,“ přiznával i po letech první Brňák v národním týmu.

V něm se postupně vypracoval na klíčovou postavu a po konci kariéru tak očekávaně obávaný střelec přešel plynule na trenérskou dráhu. A také v ní slavil úspěchy.

Coby hráč se zúčastnil olympijských her 1948 a 1952. A pod pěti kruhy dovedl o osm let později reprezentaci coby kouč k pátému místu.

S brněnskou Zbrojovkou postoupil dvakrát do finále prestižního Poháru mistrů evropských zemí. Domácím šampionem se stal šestkrát coby hráč i trenér. U postranní čáry dával pokyny na palubovku až do roku 1990.

Když byl o jedenáct let později Jiří Zídek starší vyhlášen Českým basketbalistou století, on sám prohlásil: „Myslím, že by si toto ocenění Ivo Mrázek (skončil třetí za Zídkem a Kamilem Brabencem) zasloužil také.“ Poslední rozloučení s basketbalovou legendou se uskuteční v pátek 12. dubna od 11:00 hodin v brněnském krematoriu na Jihlavské ulici.

Mrázek se posléze dal na trenérskou dráhu a i jako kouč sklízel úspěchy. V roce 1960 dovedl reprezentaci na OH v Římě k pátému místu, se Zbrojovkou Brno dvakrát postoupil do finále Poháru mistrů evropských zemí. Mistrem republiky byl šestkrát jako hráč a stejný počet titulů získal i jako trenér.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!