Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Konírna: staročeská kuchyně ve skvělé formě

Česká kuchyně

  7:00
Restauraci Konírna najdete na pražském Maltézském náměstí, ve starobylém domě označeném křížem stejnojmenného rytířského řádu. Pokud jde o jídlo, tu nejlepší staročeskou kuchyni ve městě tu asi nedostanete.

Konírna je rozdělená do několika menších místností a každá z nich má trochu jinou atmosféru foto: MAFRA - Tomáš Krist

Je to ale jeden z mála podniků v centru, kam můžete bez obav vzít své zahraniční kamarády, když během procházky po Starém Městě zatouží po tuzemských specialitách.
Interiér podniku není nijak honosný, hnědo-bílé pruhy na obložení však členitému prostoru svědčí; díky tomu, že je restaurace rozdělena na více menších místností, má navícmnohem neformálnější atmosféru než konkurenční podniky.

ČTĚTE TAKÉ:

Šéfkuchař Martin Slezák (dříve vařil mj. v restauraci Rybí trh) českou kuchyni pojímá moderně, ctí sezonu i lokalitu. V jídelníčku se tak například můžete dočíst, že zdejší zvěřina pochází z křivoklátských lesů, zelenina z Polabí a rybky z okolí Třeboně. Právě zvěřina a ryby ostatně patří k tomu nejlepšímu, co tu můžete ochutnat. Candát na česneku s dýňovým pyré (290 Kč) byl lehounký a tak akorát výrazný, zahraniční návštěvě se zase nemusíte stydět nabídnout zdejší svíčkovou s houskovým knedlíkem (195 Kč) – lepší na tomhle břehu řeky sotva najdete.

Vinaři určitě ocení bohatý vinný lístek postavený zčásti na produkci tuzemských vinařů (ochutnat můžete lahve z vinařství Baloun, Kolby či Kořínek), zčásti na vínech francouzské a italské provenience. Pro ty, co k pečené kachničce raději točené pivo, je tu krušovická dvanáctka za 45 či Mušketýr za 35 korun.

Autor: