Kiwanu se říká africká rohatá okurka nebo meloun a původně se pěstovalo v Africe. Plody zeleniny se konzumují bez slupky a podobně jako třeba kiwi je možné vyjídat dužinu lžičkou.
Kiwano má oválný tvar s výběžky, slupka má žlutooranžovou barvu a dužina, ve které jsou drobné jedlé pecky, je žlutá až zelená. Kiwano se dá v Česku pěstovat, většinou ve skleníku či foliovníku,a le obecně se zelenině daří v subtropických oblastech. V obchodech by mělo mít světle oranžovou slupku bez skvrn a otlačených míst.
Plody kiwana obsahují mnoho vitamínů: draslík, vitamnin C a A, vlákninu a hořčík. Nejčastěji se používá do salátů, marmelád, můžete ho ale přidat do sladkých i slaných pokrmů, skvěle se hodí k masu nebo jogurtu.
Ačkoli se kiwano původně pěstovalo v Africe, dnes se mu nejvíce daří na Novém Zélandu, v Austrálii, Chile nebo Kalifornii.
Ovocný salátNa ovocný salát budete potřebovat kiwano, limetku, ananasový meloun, pomeranč, med, sůl, sezamový olej a piniové ořechy. Nejdříve si připravíme meloun, který nakrájíme na větší kousky. Potom si připravíme šťávu z pomeranče, limetky a kiwana. Do šťávy přidáme všechny ingredience a dobře promícháme a poté přelijeme kostky melounu. Na závěr salát posypeme piniovými ořechy. |