Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Steak venku. Kam v Praze zajít, když chcete grilovat?

Jídlo

  6:13
Bydlíte v Praze a přesto byste si rádi zagrilovali venku? Vadí sousedům, když rozpálíte gril na terase? Ideální řešení je vyrazit ven? V hlavním mětě funguje osm míst speciálně určených pro rozdělávání ohně.
Grilování (ilustrační foto)

Grilování (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Venku je stále krásněji a i když by se mělo trochu ochladit, už to bude jenom lepší. Proto neváhejte, vezměte sebou kamarády nebo rodinu a vyražte ven grilovat. Oficiálně se smí grilovat na osmi místech v Praze. "V parcích celopražského významu máme nyní osm míst určených ke grilování - na Letné, na Petříně, dvě místa na Vítkově, tři ve Stromovce, a v oboře Hvězda. Z toho u většiny je v dosahu cca do 100 m metrů buď mobilní WC nebo i stabilní WC (Petřín)," potvrdil serveru Lidovky.cz Magistrát hlavního města Prahy.

ČTĚTE TAKÉ:

K vybavení míst patří ohniště, piknikový stůl s dřevěnými lavicemi, odpadkový koš a také mobilní toalety. U každého piknikového místa by mělo být také dřevo, které doplňují pracovníci Lesů hlavního města Prahy. Rozdělávání ohně a grilování venku má ale také svá pravidla. Grilovat se na piknikových místech můžete od osmi ráno a skončit byste měli  hodinu před půlnocí - kvůli zvířatům. Například v Kunratickém lese se totiž pohybují mufloni, srny, zajíci, bažanti a veverky.

"V lesních porostech je také osm piknikových ohnišť (dvě v Kunratickém lese, jedno v Chuchelském háji, jedno v Hloubětíně, v Ďáblickém háji, v Divoké Šárce, V Prokopském údolí a jdno v lesoparku Hostivař," zní z Magistrátu.  

Grilovaná panenka

  • 2 kousky vepřové panenky, každý o váze zhruba 400 g
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička sladké nebo středně pálivé papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Z masa odřežte všechny povrchové slabé stříbrně vypadající blány a zbytky tuku. Hořčici smíchejte se solí, paprikou, rozetřeným česnekem a pepřem podle chuti. Maso ze všech stran potřete ochucenou hořčicí a nechte aspoň 4 hodiny, ale lépe do druhého dne, marinovat v lednici.

Připravte si gril na nepřímé grilování, tedy tak, aby žhavé uhlíky byly pouze po stranách, zatímco střední část grilu pod sebou žádný zdroj horka mít nebude. Rošt potřete olejem a položte na něj obě panenky. Přikryjte gril poklopem a nechte 30 minut bez povšimnutí.

Po 30 minutách (nebo i dříve, jsou-li kousky panenky menší a slabší) zkontrolujte maso: nemělo by na dotyk působit měkkce jako za syrova, ale mělo by klást odpor a pružit. Sejměte ho z grilu na prkénko a nechte pod alobalem 5 minut odpočívat. Teprve potom rozkájejte zhruba na centimetrové plátky - šikmé nebo rovné, jak uznáte za vhodné.

Recept pochází od Jany Florentýny Zatloukalové, zakladatelky projektu Chuťopis.cz.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!