Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Krokodýlí filet nebo koňská líčka. Co si také můžete objednat?

Jídlo

  7:00
Omrzel se vám hovězí steak a vaše chuťové buňky touží po nové, neotřelé chuti? Pokud rádi zkoušíte nové či exotické pokrmy, i takové nabízí letošní svátek milovníků dobrého jídla a pití Grand Restaurant Festival. Server Lidovky.cz vybral několik gastronomických unikátů.

Filátko z krokodýla (U Bílé krávy) foto: Grand Restaurant Festival

Pražský podnik Le Patio nabízí krabí klepeta v Singapurské tomato chilly omáčce, originální recept vyhlášené šéfkuchařky Sofie Smith. Ke konzumaci tohoto pokrmu dostanete zástěru a speciální kleštičky. Příbor potřebovat nebudete, jí se zásadně rukama. Restaurace Carlsbad Plaza Hotel, La Bohéme v Karlových Varech má v menu čerstvou ústřici pošírovanou v kokosovém mléce a lehký okurkový salátek.

Krokodýlí filet

V pražské restauraci U Bílé krávy nabízí například filátko krokodýla s lilkovým kaviárem s omáčkou demi glace, žabí stehýnko v bylinkové krustě se salátkem z řapíkatého celeru a fenyklu, kaštanové velouté s avokádovým olejem.

Grand Restaurant Festival

Grand Restaurant Festival, který probíhá ve 101 restauracích po celé České republice trvá do konce února.

Aureole Fusion Restaurant and Lounge má v rámci svého festivalového menu tento pokrm: Býčí líčka plemene Black Angus z chovu statku Mitrov, připravená metodou sous-vide na japonském Golden Curry, lyonské brambory, listy shiso s restovanou hlívou ústřičnou.

Pražská restaurace Zdenek's Oyster Bar nabízí malé plato ústřic, plato malých a velkých krevet a půlku kanadského humra na mainský způsob.

Těšit se můžete také na morkové řezy (U Štěpána v Petrovicích u Sušice), netradiční kapří klobásu (restaurant Grand Moravia v Lednici) nebo na koňská líčka od Čadila dušená v červeném víně a rybízu s cibulovou kaší a karamelizovanou zeleninou.

Zkuste si recept od šéfkuchaře Martina Svatka restaurace Goldie, Nautilus hotel

Koňská líčka od Cadila

Koňská líčka z koňského řeznictví Čadil, které nepřerušilo od první republiky svoji činnost, osolíme a opepříme. Z kořenové zeleniny a cibule si připravíme základ, orestujeme, přidáme cukr, čerstvé bylinky a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem a přidáme mražený černý rybíz a dolijeme vývarem, osolíme, přidáme líčka a dusíme. Do bramborové kaše přidáme osmaženou cibulku na sádle. Z cukru si připravíme karamel, zalijeme červeným vínem a přidáme šalotku a pomalu vaříme. Sezóní zeleninu opečeme na másle a přidáme trochu cukru na zkaramelizování.

Restaurace Goldie v Maurerově výběru Grand Restaurant 2013 se umístila na 6. místě v kategorii jídlo.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!