24. prosince 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Štědrý den v restauraci?
Stále více jich má otevřeno

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
V restauraci - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy V restauraci - ilustrační foto | foto: Shutterstock
V Česku postupně roste počet restaurací, které jsou o Štědrém dnu otevřené a nabízí vánoční program spojený s ukázkou lidových zvyků, nebo alespoň speciální polední menu.

V současnosti se do programu zapojilo 70 podniků po celé České republice, uvedl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek. Zatím jde ale spíše o výjimku. Češi zpravidla Vánoce tráví Štědrý den doma v okruhu rodiny a přátel.

"Otevřeno o Štědrém večeru máme druhým rokem a upřímně řečeno nás k tomu donutila krize," řekla Martina Háblová z jedné pražské restaurace. Štědrovečerní večeři si v restauraci objednávají zejména zájezdy turistů, přesto provozovatelé počítají s několika porcemi i pro tuzemské zájemce.

Několik rezervací na večer od Čechů prý už podnik má. Tito lidé ale neměli zájem o ukázku lidových tradic, podotkla Háblová. Pro turisty je například připravená tradiční šupina pod talířem, šťastnou budoucnost mohou odhalit pomocí rozkrojeného jablka, nebo louskáním vlašských oříšků.

ČTĚTE TAKÉ:


V Česku se stále dodržují tradice, valná většina restaurací bude mít o Štědrém dnu zavřeno a jejich personál stráví svátky stejně jako ostatní, řekl Šafránek. Ze zhruba tří tisícovek podniků (třetiny restaurací v česku), které společnost Lunchtime sdružuje, bude mít otevřeno i přes večer pouze devět restaurací. Zbylé podniky chystají polední vánoční menu, zpravidla doplněné o nějakou formu kulturního programu.

"V našem případě jde spíše o show," řekla majitelka jedné z pražských restaurací Jana Rusová. Obdobnou akci již uspořádali na Mikuláše, kdy se obsluha restaurace převlékla do kostýmů a roznášela jídla s roztodivnými názvy jako "andělské pohlazení" nebo "mikulášovy zapletené vousy". Lidi na podobné akce slyší, obvykle se polední tržby v restauraci pohybují kolem 15.000 korun, mikulášské menu vyneslo přes 20.000, poznamenala Rusová.

To, že je výhodné mít 24. prosince otevřeno přes poledne, potvrdil i Martin Hajnc z restaurace, která je na golfovém hřišti v Praze. Jejich tradiční specialitou, kterou již několik let na Štědrý den lákají strávníky, jsou vánoční šneci. "Je to sice netypické, ale zato je to hodně oblíbené, " uvedl Hajnc. Doplnil, že proti běžnému zimnímu dnu dokážou šneci zvýšit polední tržby až o polovinu.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Najdete na Lidovky.cz