Hlavně teď, kdy bývá horko a klasická knedlíčková polévka k nedělnímu obědu může člověka pěkně znavit. Přiznám se, že když jde o studené polévky, mám raději ty ovocné. A trvalo mi dost dlouho, než jsem se odvážila jíst z hlubokého talíře studené a slané, ale teď už si libuji.
Jen dávám pozor, aby nebyla příliš ledová, protože mým zubům se nelíbí přechod od studeného k horkému druhému chodu. Vím taky, že okurka musí být opravdu čerstvá, a mátu si trhám z květináče. Nespoléhám totiž na obchody a pár bylinek si pořád pěstuji doma za oknem. Roste mi tam pažitka, hladká petrželka, bazalka a hlavně do tohoto receptu potřebná máta.
DOBA PŘÍPRAVY:
10 minut + 2 hodiny na chlazení
PRO 4 OSOBY
POTŘEBUJETE:
4 středně velké salátové okurky, oloupané a nahrubo nakrájené + několik plátků na ozdobu
350 ml zakysané smetany
kůru z půlky omytého citronu
šťávu z jednoho a půl citronu
1 lžíci nadrcených listů máty + pár lístků na ozdobu
4 lžíce přírodního krupicového
cukru
sůl a pepř na dochucení
1. MIXUJTE A SMÍCHEJTE
Okurky s mátou rozmixujte. Pak přimíchejte zakysanou smetanu, přidejte citronovou šťávu i kůru a cukr. Promíchejte, ochutnejte a po libosti dochuťte solí a pepřem.
2. DEJTE DO CHLADU
Takto připravenou polévku uložte na dvě hodiny do chladničky. Podávejte
studené, zdobené mátou a plátky okurek.
Několik podob máty |
Zelená rostlinka s léčivými účinky má bohatou historii a dá se používat nejen jako koření, ale také jako základ osvěžujícího koktejlu. |