15. října 2015 6:12 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Stylová chlebíčkárna či obchod s čerstvými rybami. Vítejte v pasáži plné chuti

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Naše maso a řezník František Kšána Naše Maso z koncernu Ambiente není třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Naše maso a řezník František Kšána Naše Maso z koncernu Ambiente není třeba... | foto: David Turcký
V bermudském trojúhelníku plném lahůdek se ztratíte rádi. Gurmet Pasáž Dlouhá je místem, kde můžete den začít kávou a přes ochutnávání všeho druhu se překotit až k večeru v jedné ze dvou zdejších vinoték.

Léta to býval nenápadný blok domů mezi pražskými ulicemi Dlouhá, Hradební a Haštalská. Výjimečný byl klubkem chodeb, které jeho útroby protínaly, a také zdejším divadlem, jež patří mezi nejzajímavější pražské scény.

V roce 2014 se však prostory rekonstrukcí proměnily v unikátní místo, ve vysněnou adresu každého gurmeta. Na pár metrech čtverečních se tu nachází jedno z nejlepších řeznictví ve městě, stylová chlebíčkárna, obchod s čerstvými rybami i vinotéka.

Tatarák a chlebíčky

Autoři konceptu nazvaného Gurmet Pasáž Dlouhá měli o své myšlence jasno od začátku. Nájemníky vybírali pečlivě, beze spěchu. Díky tomu byla část prostor dlouho neobsazená a poslední ještě na svoje nájemníky čekají. Mezi první provozovny patřila chlebíčkárna Sister’s, která patří gastronomické novinářce a autorce kuchařek Haně Michopulu. Zdejší nabídka staví na klasických kombinacích, jako je šunka s bramborovým salátem, ale pouští se i do cizokrajných v podobě makrely s řepou či sledě s wasabi.

La Bottega Bistrotéka a šéfkuchař Tomáš Jurčík Bistro-restaurace v rámci zavedené La Bottegy nabízí odlehčenější a jednodušší kuchyni podle konceptu snídaně - brunch - tapas bar. Tip: Nebojte se posnídat šampaňské k vaječným snídaňovýmmenu. www.bistroteka.labottega.cz
Chocotherapia a provozní Lukáš onderek obchod s výběrovými pralinkami, dováženými převážně z Belgie a německa. Tip: naleznete tu vskutku široký sortiment pralinek všech chutí, svůj výběr dostanete zabalený ve stylové krabičce. www.chocotherapia.cz

Majitelka podniku měla představu, že lidé si budou chlebíčky brát spíš s sebou. „I když měly pasáž tvořit hlavně obchody, ukázalo se, že lidé si chtějí delikatesy vychutnat přímo tady,“ líčí vývoj Hana Michopulu. Podobně situaci vidí i ostatní oslovení nájemci.

Právě tohle se stalo důvodem, proč na dříve prázdných chodbách pasáže přibývají stolečky ke stání i k sezení, největší srocení lidí bývá právě u Sister’s. Je to však nejen dílem chlebíčkárny. Přímo naproti má totiž prodejnu a „teplý úsek“ řeznictví Naše maso, které svým jménem zaštítili řezník František Kšána mladší a řetězec Ambiente. Lidé sem rádi zaskočí na taliána, čerstvě naškrábaný tatarák nebo si nechají zakoupené maso udělat na grilu. Poslední novinkou je zde „Večeře od řezníka“, která se podává vždy od sedmé večerní.

Párek z pasáže

I Naše maso patřilo mezi první nájemníky pasáže a hned od začátku zde měli plno. Maso z přeštických vepřů, dobře bourané hovězí, domácí klobásky a doplňkový sortiment v podobě chleba od malých pekařů či kvalitní hořčice tu dokázaly vytvořit fronty během pár týdnů.

I proto se původní krámek s grilem rozrostl o vedlejší místnost, kde je omezená nabídka zboží, zato budete odbaveni rychleji. Z rychlého občerstvení odtud můžete odejít s vyladěným „Párkem z pasáže“, který je usazen v rohlíku od Merhauta a bohatě zalit hořčicí podle receptury ambientovských restaurací Lokál.

MyRaw Café a provozní podniku miroslava malaníková Vitariánská kavárna v raw a veganském stylu nabízí nejlepší raw a veganské zákusky v Praze. Tip: Zkuste i místní vynikající kávu. www.myraw.cz

Kdomá chutě zdravějšía méně masité, pro toho je určena provozovna v útrobách Paláce Dlouhá: MyRaw Cafe patří k nejoblíbenějším pražským provozovnám stavějícím na „syrovém“ konceptu. Všechny zdejší pokrmy se zpracovávají dle zásady „nikdy nad dvaačtyřicet stupňů“, která má být základem zachování maxima živin. Prostor je nečekaně světlý, což jde dobře k lehkému menu, na které se sem chodí v týdnu i přes víkend.

Speciální sekci v jídelníčku tvoří raw „sýry“ z ořechů, dále je zde stálá nabídka tapas od guacamole s chipsy ze lněného semínka po thajské tyčinky s pálivou omáčkou. Ráno je možné vybírat též ze snídaňových variant včetně „palačinky“ s exotickým ovocem.

Pokušení všeho druhu

Ostrůvek zdravé stravy je ze všech stran obklíčen pokušením. V blízkém sousedství je Chocotherapia, kde najdete čokoládu ve všech myslitelných podobách: bonbony, pralinky, nugáty, lanýže... A také impozantní výběr tabulek se všemožnými přísadami a v plné škále - co do obsahu kakaa i země původu.

Jen o pár kroků dál je zase VinotékaUMouřenína, jejíž sortiment stojí na produkci malých vinařství, a to především z Francie a Itálie. Zakládají si tu také na širokém výběru koňaků a vybatóny vení pro vychutnání ušlechtilého pití: dekantérů nebo sklenek.

Mouřenín ovšem není jediným tekutým pokušitelem v prostorách, Via del Vino je orientovaná jednoznačněji na Itálii a na jejích regálech najdete jak vína, tak rozličné apeninské delikatesy. Spolumajitelem podniku je italský restauratér Riccardo Lucque, který v pasáži provozuje také poměrně rozlehlé bistro. Jeho koncept stojí na jednoduchých pokrmech a hlavně ohromujícím pultu s nakládanými, uzeninovými a sýrovými delikatesami. Méně tradiční chuťové už brzy najdete v podobě rychlého oběda v jedné z chystaných provozoven. Bánh Mi Makers zde budou připravovat tradiční vietnamské bagety, které se v českém hlavním městě staly skutečným streetfoodovým trendem.

Seznam dosavadních nájemců uzavírá nijak nápaditá, ale slušně zásobená sýrárna a krámek s čerstvými rybami, kde mají utěšený výběr ryb i různých mořských potvor, ale též rybích salátů nebo kaviáru. Přestože se dá v Gurmet Pasáži strávit celý den, za pouhý jeden se jí nejspíš prochutnat nestačíte.

Petra Pospěchová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz