Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sváteční hodování? Svatováclavská kachna s medem a červeným zelím

Jídlo

  16:00
Tradičním pokrmem, který se připravuje na den svatého Václava, je pečená kachna. Zkuste si ji připravit s medem, červeným zelím, jablky a brusinkami podle receptu šéfkuchaře Petra Patočky z restaurace Hradčany.

Pečená medová kachna se zázvorem s červeným zelím, jablky a brusinkami foto: Restaurant Hradčany

Pečená medová kachna se zázvorem s červeným zelím, jablky a brusinkami

  • 1 kachna cca 2,4 kg
  • 4 lžíce kmínu
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce soli

Příprava: Kachnu očistíme od zbytků brk a případně opálíme lampou, pak ji omyjeme a osušíme. Osolíme z vrchu i zevnitř, okořeníme mletým zázvorem a okmínujeme. Husu dáme do pekáče, já používám heslo, jak běží, tak leží, lehce podlijeme vodou a přiklopíme. Troubu nastavíme na teplotu 130°, vložíme kachnu a pečeme cca 2 hodiny, průběžně potíráme medem. Pak kachnu přendáme na plech a dopékáme cca na 180° do zlatova. Výpek restujeme na tuku, lehce zaprášíme hladkou moukou (cca 1 polévková lžíce), nakonec opražíme, zalijeme vodou a dobře provaříme a přecedíme.

Červené zelí s jablky

  • červené zelí cca půl hlávky
  • 1 cibule
  • 10 dkg sádla
  • 20 dkg jablek
  • 20 dkg brambor
  • 50 g brusinek
  • kmín
  • sůl
  • ocet
  • cukr

Příprava: Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme do hrnce s trochou rozpáleného sádla a kmínem, cibulku osmahneme dozlatova, pak vložíme nakrouhané zelí a zalijeme vodou, tak aby zelí bylo ponořené, dochutíme solí, cukrem a octem. Když je zelí skoro vařené, odebereme dvě třetiny vody, přidáme najemno nastrouhané syrové brambory, jablka, brusinky a dovaříme. Dochutíme převařeným octem, cukrem a podle chutě dosolíme. Někdo dává do zelí méně vody, tak aby ve finále nemuseli vodu odebírat. To je v pořádku, pokud je to mladé zelí.

Petrželové knedlíky

  • 350 g toustového chleba nebo bílého pečiva
  • 50 g hrubé mouky
  • 3 vejce (oddělíme bílky, ze kterých vyšleháme sníh)
  • 0,5 dkg soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 dcl mléka
  • hrst petržele

Příprava: Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zprudka opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Z bílků si připravíme sníh. Mléko, žloutky, sekanou petržel, sůl a muškátový oříšek dobře smícháme. Touto směsí zalejeme vychladlou housku, promícháme a necháme chvilku směs vsáknout do housky, pak lehce vmícháme sníh, rychle zarolujeme a dáme vařit, aby sníh nespadl a knedlíky nebyly sražené.

Navlhčíme vyprané utěrky a lehce potřeme olejem, rozprostřeme směs do tvaru knedlíku, zarolujeme, po stranách svážeme provázkem a dáme vařit na páru po dobu 20 minut. Poté vyndáme, rozbalíme a necháme trochu zchladnout. Potřeme rozpuštěným sádlem, knedlíky tak neokorají a dobře se i skladují.

Bramborové špalíčky se strouhankou

  • 700 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • 125 g hrubé mouky
  • 125 g mouky krupice
  • 15 g soli
  • strouhanka na posypání

Příprava: Vařené brambory nastrouháme najemno, přidáme zbylé ingredience a propracujeme. Rychle vyválíme šišky (špalíčky) a dáme vařit na 10 minut do páry, můžeme i v trochu osolené vodě, ale musíme dát pozor při vyndávání, aby se nám nerozpadly. Necháme odpočinout a opět potřeme sádlem. Prosátou strouhanku lehce upražíme nasucho. Před servírováním špalíčky lehce opečeme a posypeme strouhankou. Na dokončení si ještě připravíme ořechy v karamelu - cca tři půlky na porci (zkaramelizujeme cukr do zlatova, zalejeme trochou vody a provaříme, pak vložíme ořechy a lehce prohřejeme, můžeme připravit i dopředu). Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, poprášíme hladkou moukou, a pozvolna usmažíme dozlatova, pak vyndáme na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný tuk, osolíme.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...