16. prosince 2009 9:56 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Švédské vánoce v Česku: mořské
ryby, masové kuličky a pálenka

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Losos - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Losos - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Švédské vánoční jídlo se hodně liší od toho našeho. Hlavní roli na štědrodenní tabuli této severské země hrají mořské ryby na sto různých způsobů. Ovšem nechybí ani známé masové kuličky, uzený sob, párky či vařená šunka. Vše se řádně zapíjí místní pálenkou.

Pokud chcete některé speciality vyzkoušet, stačí zajít do obchodního domu IKEA (www.ikea.cz). Mají tu až překvapivé množství neobvyklých lahůdek. Třeba sledě naloženého v anýzovce, sobí salám nebo vanilkovou vodku.

Zpívá se, aby se pilo
Jak vypadají vánoce v této skandinávské zemi, nám přiblíží rodilá seveřanka Ulla-Tina Tylen. "Oslavy Štědrého dne začínají obědem. Po něm, ve tři hodiny odpoledne, celé Švédsko zasedne k televizi. Všichni koukají na Kačera Donalda, to je taková tradice." Jídlo ale pokračuje až do večera. "Po disneyovce si vždy dáváme lutefisk s bílou omáčkou a bramborem. To je vlastně uvařená sušená treska, která se před podáváním naloží na pár dní do vody, aby změkla," pokračuje Ulla-Tina a poznamenává, že ona tuhle tradiční specialitu zrovna v lásce nemá. Moučník je sladká rýžová kaše a vánoční koláčky. "Pak už jenom sedíme, pijeme svařák a chroupeme zázvorové perníčky."

Samotný oběd vypadá úplně jinak, než na co jsme zvyklí u nás. Mísy s jídlem leží na zvláštním stole, který se nazývá julbord - vánoční stůl. Každý si bere, na co má chuť. Hostina začíná skleničkou ostřejšího alkoholu. "Nejdříve si všichni vezmou jedno sousto, pak zazpívají a hodí do sebe pálenku." Hromadný zpěv musí předcházet každé další štamprli. "Kdo se chce napít, mrkne na ostatní, ti okamžitě pochopí, povstanou, zazpívají, a kořalka zmizí v hrdle."

Recept starého Laponce
Základem vánoční tabule jsou marinované kousky sledě. Švédové je nakládají do všeho možného, fantazii se meze nekladou. Pokud je chcete ochutnat, v IKEA nabízejí sledě v koprovém nebo hořčicovém nálevu, dále s mrkví a cibulkou anebo s pálenkou aqavit. Čtvrtkilová sklenice stojí 39 korun.

Z dalších ryb nesmí chybět marinovaný losos gravlax. "Recept na tuto vánoční pochoutku jsem zdědila po tátovi a ten ho získal od jednoho starého Laponce," prozrazuje Ulla-Tina a pokračuje: "Dvě syrové filety potřeme směsí cukru, soli, pepře a kopru. Stiskneme je k sobě, zatížíme a necháme tři dny uležet. Každých dvanáct hodin se musí otočit. Nakonec je nakrájíme na tenké plátky a podáváme s hořčicovou omáčkou."

Příprava gravlaxu je poměrně jednoduchá. Laponci žijící v drsných podmínkách za polárním kruhem nemají pro výrobu složitých jídel podmínky. Každý si to může zkusit. Přesný postup najdete na webu http://www.hrnec.estranky.cz/.

Sobí maso s tuřínem
Kromě mořských specialit Švédové na Vánoce jedí vařenou šunku, tvrdý sýr, pečené fazole nebo klasické masové kuličky. Zajímavou pochoutkou je lappkojs, směs brambor, tuřínu a sobího masa. "Ještě před padesáti lety to bývalo obyčejné jídlo chudých lidí a školních jídelen. V jižní části země se dělalo z vepřového, na severu ze soba," říká Ulla-Tina.

V současnosti je lappkojs vyhledávanou sobí delikatesou. Podle Tiny není příprava lappkojsu složitá. "V hrnci nejdříve uvaříme a potom rozmačkáme brambory s tuřínem. Do výsledné kaše vmícháme lehce osmahlou směs nadrobno nakrájené cibule, sobího masa a nastrouhaného křene. To je vše."

Větším problémem jsou vhodné suroviny, zejména tuřín. Ten v běžné zelenině nekoupíte. Spíše ho mají různé bioobchody nebo ekofarmy, patří ale k sezonní zelenině. Plátky uzeného soba opět seženete v IKEA, 100 gramů za 79 korun.

Mražené švédské Vánoce
Kromě sobích steaků a nakládaných matesů lze v IKEA koupit i lososa gravlax. Dvě stě gramů za necelou stovku. Problémem nejsou ani masové kuličky, kilový pytel tu pořídíte za 189 korun.

Nesmíme zapomenout na švédský alkohol. Půl litru šňapsu aqavit nebo pálenky z citronu a černého bezu stojí 179 korun. Sedmička různých druhů vodky přijde na 269 korun.

A na závěr dobrá zpráva pro ty, kterým se nechce nic vařit. Stačí si za šedesát devět korun koupit mražený vánoční mix a za pár minut vám mikrovlnka doma vykouzlí pravé švédské vánoce. Smaklig maltid - dobrou chuť!

David Vagaday
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Pracovník skladu

Menzies Aviation (Czech), s.r.o.
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz