17. srpna 2015 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Švestky a mák - unikátní české
souznění. Lehké makové řezy se švestkami

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Pravá letní sezóna - švestky a mák. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pravá letní sezóna - švestky a mák. | foto: Dagmar Heřtová
Česko má co se týče máku hned dvě priority. Jednak se ho u nás pěstuje, jak uvádí některé zdroje, snad nejvíce na světě, myšleno mák potravinářský setý, a spojení máku a švestek má naprosto jedinečnou chuť. Kdo tuto kombinaci nezná a ochutná, je ohromen!

Souznění máku a švestek by zajisté zasloužilo hlubšího zkoumání. Spojení dvou zdánlivě nesourodých surovin slaví velkolepý úspěch. Chuť šťavnatých švestek s typickou chutí rozemletého máku vzrušuje nemálo labužníků, a to nejen těch, kteří milují švestkové knedlíky s mákem a stejně dobrý kynutý švestkový koláč s mákem, ale zvláště pak pekaře a cukráře. Nakonec dva odstíny modré, typicky na slupce švestek a tzv. modrého máku nevymyslela příroda náhodou. Jednoduše k sobě patří.

Unikátní spojení švestek a máku je typicky českou záležitosti.

Unikátní spojení švestek a máku je typicky českou záležitosti.

Český unikát v pěstování i spotřebě

Ač se zdají být informace o prvenství v pěstování máku trochu nadnesené, nejspíše budou pravdivé. A když v začátku léta míjíte plná pole rozkvetlých barevných květů máku, asi vás napadne, že jejich využití nebude jen na posyp housek a do náplní tradičních českých koláčů. Část máku se exportuje a nemálo zrnek se uplatní ve farmaceutickém průmyslu. A tak vás tato vysoká, štíhlá, zelená rostlina nepřekvapí jen svoji krásou lehkých pestrobarevných květů, které však nejsou vhodné do vázy, ihned totiž zavadnou, ale i sušenými makovicemi - často používaný symbol prázdných hlav - které vydrží v oblíbené dekoraci o mnoho déle.

Mák jako výživová bomba

Mák pro své výrazné hodnotné složení omračuje mnohé výživové specialisty. Je plný nenasycených mastných kyselin (stearové, linolové, palmitové a dalších), ale i vyhledávaných rostlinných bílkovin, sacharidů a neopominutelné vlákniny. Co však je překvapující, jsou vysoké hodnoty vápníku, které kromě dalších minerálních látek jako fosforu, hořčíku a draslíku, jsou v máku obsaženy. Mák se proto stává tak vysokým zdrojem vápníku, že mléko nejen nahradí, ale lze si, i jako zdravou alternativu, makové mléko doma vyrobit.

Mák k tišení bolestí, ale i pro slastné pocity

Z máku však velmi těží farmaceutický průmysl, extrakcí některých složek nezralého máku se totiž získávají látky, které působí jako analgetikum ke snižování bolesti a narkotikum k vyvolání spánku a k navození slastných pocitů. Mák je doslova balzámem na duši. Rčení, že se po máku blbne, bude asi spojováno sice trochu nadneseně, ale ne tak úplně nepravdivě s těmito účinky. Pozor, rozhodně však nejde o opium, které je často s nezralými makovicemi spojováno.

V kuchyni ohlídejte čerstvost a skladování

Mák jako významná olejnina, ( takto je označován pro své vydatný obsah oleje, kterého obsahuje až 60%), se řadí k potravinám, které jsou konzumovány nejen kvůli chuti, ale i pro své preventivní účinky pro kardiovaskulární systém.

S mákem plným oleje jako surovinou, bychom měli zacházet opatrně. Namletý mák tak často a rád žlukne, tedy získá nepoživatelnou hořkou chuť, a proto je lépe namlít mák těsně před jeho použitím. A pokud máte mák již namletý, ( jen se vzpomínkou jak za časů ne tak nedávných byl velký problém sehnat mlýnek na mák pro ty, kteří ho neměli po babičce), pak je vhodnější skladovat v chladničce nebo přímo v mrazáku, třeba stejně jako ořechy. Pokud koupíte již mák namletý, dejte pozor na označení maková moučka, kde je méně máku a o to více cukru a jiných surovin.

Švestky klademe hustě vedle sebe.
Rychlé a snadné švestkové řezy s mákem.

Nakonec pokud si koupíte mletý mák, samozřejmě nejlépe vakuově balený, tak jen zkontrolujte datum výroby, aby byl co nejčerstvější.

A pak už se pusťte do makových řezů se švestkami. Jsou nadýchané sněhem z bílků. Můžete sice dát navrch běžnou žmolenku, ale když už makové, tak se vším všudy: i s makovou posypkou! Rychlé, šťavnaté, plné chutí a neodolatelné! Mák totiž způsobuje závislost, a tahle na skvělý makový koláč, je velmi příjemná!

Na žmolenku použijte také mletý mák. Znásobí skvělou chuť koláče.

Na žmolenku použijte také mletý mák. Znásobí skvělou chuť koláče.

Makové řezy se švestkami

Ingredience: 

  • 100 g másla,
  • 100 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 180 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 kg švestek

Na drobenku:

  • 100 g mletého máku
  • 90 g hrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru

Postup:

O AUTORCE

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová

Nejdříve si připravíme makovou směs do těsta. Do 2 dl mléka vsypeme 100 g máku a za stálého míchání zahřejeme a povaříme krátce asi 2 minuty. Přendáme na talíř a necháme vychladnout. Připravíme si drobenku z másla, cukru a hrubé mouky stejným dílem, jen mouky dáme o asi 20% více a vše v mixéru nebo v ruce smícháme. Nakonec přidáme 100 g mletého máku a jen lehce spojíme.

V mixéru ušleháme sníh ze 3 bílků, žloutky dáme stranou. V hlubší míse pak třeme změklé máslo s cukrem a postupně přidáme žloutky a dále šleháme. Nyní již nepracujeme mixérem a jen lehce přidáme vychladlou makovou směs, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh a vše vařečkou nebo stěrkou smícháme.

Těsto vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Omyté švestky rozpůlíme, odstraníme pecky a klademe hustě na těsto. Posypeme připravenou žmolenkou a pečeme ve troubě asi 160°C teplé, dokud těsto po okrajích nezezlátne. Lehce pocukrujeme.

Dagmar Heřtová, Tastejourney.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz