Letošní už sedmý ročník Velké sýrové nakládačky, který se konal minulý víkend na Vyšehradě, jednoznačně v obou kategoriích ovládl Balkanski kicoš (v překladu Balkánský švihák lázeňský) Pavly Pijanové, jehož hlavní ingrediencí je domácí ajvar.
Nejdůležitější součástí je náplň z domácího ajvaru (suroviny na přípravu 4 hermelínů):
1 velká červená paprika nebo dvě menší červené kapie
1 menší lilek,
2 stroužky česneku
pepř, sůl, červená paprika, chili
50 ml slunečnicového oleje
Lilek a papriky pečeme vcelku v troubě cca 30 minut. Upečenou zeleninu schladíme ve studené vodě, zbavíme slupek a jádřinců a rozmixujeme. Dáme do hrnce, přidáme olej a minimálně hodinu vše povařímea mícháme tak, aby se směs spojila s olejem a vytvořila konzistentní pastu. Na závěr podle chuti přidáme sůl, česnek, pepř a trochu citronové šťávy.
A jak na grilovaný hermelín? |
Hermelín podélně rozřízneme a potřeme jej směsí utřeného česneku, červené papriky a troškou chili koření. Přidáme další vrstvu hotového ajvaru a přiklopíme. Hermelíny vložíme do sklenice a zalijeme olejem. Přidáme česnek, celý barevný pepř, chili papričku, bobkový list a tymián a necháme minimálně 3 dny uležet. Podáváme s grilovanou paprikou a lilkem, ozdobíme kopečkem kysané smetany a čerstvým tymiánem.