Lidovky.cz

Kulinární zážitek u Ginger a Freda

Jídlo

  17:22
Restaurace v Tančícím domě změnila nejen jméno. Úrovní kuchařského umění je Céleste o několik pater výš než její předchůdkyně La Perle de Prague. Až si tady dáte grilovaného jesetera s výhledem na Pražský hrad, ani si neuvědomíte, že večeříte uprostřed pražské dopravní zácpy.

Céleste Restaurant foto: Tomá KristLidové noviny


Cedulka do Tančícího domu vyvěsili teprve nedávno, hovoří velmi jasně: jestli se chcete podívat do nejvyššího patra této ikony moderní architektury, nevyhnete se návštěvě restaurace Céleste.

Céleste Restaurant

Tančící dům je zvláštní stavba. Tvar jeho věží, jimž se přezdívá Ginger a Fred, připomíná tančící pár: Ginger je celá ze skla a její dolní část je rozšířená jako v tanci roztočená sukně. Pro restauraci je však dům architektů Franka O. Gehryho a Vlado Miluniće dost riskantní umístění. Nachází se v místech, kudy moc lidí pěšky nechodí, zato tudy jezdí tisíce aut.

S Prahou jako na dlani
Do restaurace se dostanete přes malý bar v přízemí. Barman vám přivolá výtah a zavolá kolegům v posledním patře, aby jim oznámil, že se blíží hosté. Rozhled ze sedmého patra je jedinečný – řeku, Hrad i zelené svahy Petřína máte jako na dlani. Kdyby nebyla vidět i půlkilometrová kolona aut směrem ke Karlovu náměstí, člověk by na dopravní zácpu dole na ulici skoro zapomněl.

Céleste je sestrou jednoho z nejlepších podniků v Praze, restaurace Angel. Zdejší kuchyně ovšem není asijská, nýbrž francouzská, a ocitáme se tu o stupínek výš. K tomu patří bílé ubrusy, úslužnější obsluha a mírně vyšší ceny. Tím se Céleste podobá své předchůdkyni, restauraci La Perle de Prague, která tu fungovala od otevření Tančícího domu v roce 1996 až donedávna.

Kdo však navštívil obě restaurace, bude se mnou jistě souhlasit, že Céleste je velkým zlepšením oproti předražené a nenápadité La Perle. Kuchyni velí francouzský šéfkuchař z Bretaně Gwendal Le Ruyet, mezi jehož předchozí profesní zastávky patří například pět let u michelinského šéfkuchaře Alaina Ducasse. Jeho kuchyně – podobně jako styl Sofie Smithové z restaurace Angel – je výrazná a sebevědomá, s důrazem na sezonní ingredience.

Céleste Restaurant

Jeden z číšníků mi doporučil, abych jako předkrm zkusila studenou polévku ze zeleného salátu. Nebylo třeba – měla jsem to v plánu. Pro studené polévky mám slabost, a tahle zněla obzvlášť zajímavě: velouté (275 Kč) ze zeleného salátu s restovanými šneky a estragonovou pěnou. Šlo o hustou polévku špenátově zelené barvy a výrazné chuti čerstvého salátu. Mohla být sice trochu víc osolená, ale vlastně to nevadilo, protože šneci byli chuťově velmi výrazní (z nějakého důvodu jsem v nich cítila lehkou příchuť slaniny). Skvěle sladěný pokrm doplňovalo pár lístků čerstvého salátu a maličké křupavé krutony.

Tomu říkám moderní francouzská kuchyně! Šéfkuchař Le Ruyet zachoval klasické kulinární techniky a poctivé omáčky svého předchůdce plné chutí, ale jídla jsou lehčí a v nejlepším slova smyslu prostší. Často se uhlovodanů zbaví úplně – například tresčí filé pečené na pánvi (jako součást dvouchodového obědového menu za 450 Kč, tříchodového menu za 550 Kč) připravil podobně jako hovězí bourguignon – s hustou omáčkou z červeného vína, nakládanými cibulkami a žampiony. Bez brambor, a tedy dietně.

Céleste Restaurant

Stejně svěží byl i další rybí pokrm – grilovaný filet z jesetera (625 Kč), který se výborně hodil do současného jarního období. Podávali ho s grapefruitem, čerstvými ředkvičkami a pyré z mladého hrášku, které vzdávalo hold hráškové kaši, jaká obvykle doplňuje fish & chips v anglických pubech.

Jeseter byl připravený skvěle, ale citrusová omáčka zanechávala v ústech nepříjemnou hořkou pachuť, jako by se do ní omylem přimíchal kousek kůry.

Vlastní chleba. A jaký!
Pokud jste zapřisáhlí milovníci uhlovodanů, nezoufejte. V Céleste pečou vlastní chleba, a je skvělý. Mohli jsme si vybrat mezi chlebem s rozmarýnem, bílým sezamem a cibulí či černým sezamem a chlebem žitným. Konečně lepší restaurace, která neodebírá chleba z pekárny Mansson na Starém Městě jako všechny ostatní.

Zdá se, že Céleste chce dělat věci jinak a lépe. I jejich dezertní menu je plné překvapení, jako například naprosto božské fialové hrušky s granitou z červeného vína, mascarpone a slaným bretaňským biskvitem (195 Kč).

Céleste Restaurant

Tančící dům 
Rašínovo nábř. 80, Praha 2
Tel.: 221 984 160 
www.celesterestaurant.cz 

Laura Baranik
recenzentka restaurací 
www.praguespoon.com



Známý, který tu se mnou byl na večeři, tvrdí, že pečené jehněčí s bílou ředkví a artyčoky (595 Kč) bylo nejlepší, jaké kdy v Česku jedl. Číšník nám s hrdostí v hlase oznámil, že jde o moravské jehněčí z biofarmy, ne o maso, které přicestovalo odněkud z Nového Zélandu. A k jídlu si tady kromě dražších dovážených vod můžete dát dokonce i českou mattonku a bonaqu.
Obsluha byla během obou mých návštěv velmi dobrá, jen snad trochu příliš horlivá. Protože jsem byla odhalena číšníkem, který mě znal z mých častých návštěv Angelu, nemůžu s jistotou říct, jestli se stejně chovají i k ostatním zákazníkům. Nemám ale pochyb o tom, že obsluha v Céleste se bude chovat profesionálně a vřele ke každému, kdo vkročí do jejich restaurace vyvedené v rafinované fialovo-šedé barevné kombinaci.

Až sem půjdete, nechte se usadit v části restaurace ve věži Ginger. Stěny jsou tu ze skla a je odsud jasnější výhled. Anebo si můžete pronajmout opravdu výjimečně působivý soukromý salonek o patro výš. Můžete tam večeřet ve dvou, ale vejde se sem až dvacet lidí a dá se odsud vyjít na kruhovou terasu na špičce Freda. Odtud můžete město pozorovat na čerstvém vzduchu.

Až vyjdete z restaurace, nevyhnete se oné hrozné křižovatce. Není to zrovna nejhezčí začátek večerní trávicí procházky... Naštěstí však tou dobou budete tak opilí dobrým jídlem a magickými výhledy, že vám to s největší pravděpodobností bude jedno.

Laura hodnotí Céleste Restaurant

celkový dojem - tři lžičky
jídlo - čtyři lžičky
obsluha - tři lžičky
atmosféra - tři lžičky


Vysvětlivky:
gurmánská bomba - čtyři lžičky
překvapivě dobré - tři lžičky
průměr - dvě lžičky
nic moc - jedna lžička
raději se vyhnout - žádná lžička

Recenze je nezávislá, náklady platí výhradně redakce Lidových novin.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.