Lidovky.cz

Nejlepší vařená mrkev. Hoďte ji do vody vcelku

Jídlo

  14:18
Vědci z britského Newcastlu si vzali mrkev a zjistili, vaříte-li tuto kořenovou zeleninu vcelku, tak lépe chutná. Je to prý tím, že si uchová více cukru. Navíc. Vařením mrkve vcelku se protirakovinné účinky zvýší o 25 procent.

mrkev foto: Reprofoto

"Při krájení mrkve se zvětšuje povrchová plocha, takže při varu z ní unikne do vody víc živin," vysvětlila badatelka Kirsten Brandtová. "Vaří-li se vcelku a je nakrájena až poté, zachová si chuť i živné látky."

Testy "naslepo", jimž vědci podrobili stovku lidí, prokázaly, že 80
procentům z nich víc chutnala mrkev vařená vcelku.

Brandtová spolu s kolegy z Dánské univerzity také před čtyřmi lety objevili prospěšnost protirakovinné látky falcarinol obsažené v mrkvi pro lidské zdraví.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.