Lidovky.cz

Halloweenová dýně je zdrojem neotřelých chutí, tvrdí kuchaři

Jídlo

  11:07
PRAHA - Nejen symbolem Halloweenu, ale také zdrojem neotřelých chutí se stává dýně, kterou čeští strávníci stále častěji objevují jako zajímavé zpestřením podzimního menu. Hodí se k masům, těstovinám a velmi chutná je jako hustý polévkový krém. Využít se může pro slané i sladké pokrmy a v její přípravě si libují domácí hospodyňky i slavní šéfkuchaři.
dýně (ilustrační foto)

dýně (ilustrační foto) foto: Shutterstock

"Dýně je produkt, který patří k podzimu. V kuchyni se s nim dá pracovat velmi tvárně. Patří k dobrým podzimním chutím, které se hodí ke zvěřině, ale také do různých sladkých úprav," řekl šéfkuchař z pražské restaurace Prosecco Dušan Jakubec.

Podle znalců je obsah vydlabané tykve skvělá surovina pro přípravu jednoduchých pokrmů i zajímavých kulinářských specialit. "Můžeme ji konfitovat, zavařovat a různě ji dochucovat," uvedl Jakubec. Výtečná je podle něj jako příloha k masům. Pro lepší chuť je prý dobré tento produkt nejprve upéct. Často se pak dochucuje do sladké chuti, ale obohatí ji i sladkokyselý základ.

Podle znalců se hodí jako příloha spíše k červeným masům. V Česku se ale dlouho nevědělo co s ní. Někdejší dýňové kompoty, které měly připomínat chuť ananasu, strávníky od tohoto pokrmu spíše odpuzovaly. V současné době jej neváhají zařadit do svého menu ani luxusní restaurace, které aspirují na gastronomické ocenění Michelin.

"Dýni zbožňujeme. Je z ní výborná polévka, kaše, těstoviny nebo příloha opečená na másle," řekl šéfkuchař z hotelu Alcron Roman Paulus. Upozornil, že v minulosti se tykev v Česku sice pěstovala, ale lidé obdivovali spíše její rozměry než chuť. "Vrchol byl kompot, případně polévka. Do povědomí se tak dostala jako nepříliš chutný pokrm. Důvod byl také to, že se pěstovaly odrůdy, které se pro vaření příliš nehodily," míní.

Podle Pauluse ne každá dýně je vhodná pro to, aby se z ní vařilo. Zároveň se musí dbát je dochucení. "Chuťově je relativně neutrální. Dobře se ale kombinuje s českým vánočním kořením jako skořice, hřebíček nebo zázvor. Dá se velmi dobře ovlivňovat," řekl Paulus.

Nepříliš oblíbena tykev tak nabízí nepřeberné množství kulinářských variací. Delikátní dýňová omáčka skvěle doplní šťavnatý steak, výborná je podle znalců jako nádivka do kuřete nebo náplň do palačinek. Poněkud pracné je jen vydlabávání dužiny. Právě proto se snad z této činnosti stal rituál, který k Halloweenu neodmyslitelně patří.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.