Lidovky.cz

Česká klasika: smažený kapr s bramborovým salátem

Jídlo

  10:02
Tři šéfkuchaři pro vás připravili rozmanitá jídla, kterými se můžete inspirovat nejen při vaření štědrovečerní večeře. Tentokrát radí Marek Janouch z restaurace Lokál.

Vánoční klasika - kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem s domácí majonézou. foto: Lidové noviny

Do restaurace Lokál se vejde až 250 hostů. U stěn s tmavohnědým dřevěným obložením postávají podlouhlé stoly a tmavé dřevěné židle. Zbytek stěn je vymalován klasickým barevným hospodským "válečkem". Dodnes podobnou výzdobu můžeme nalézt v některých podnicích nižší úrovně, jejichž zdi neviděly malíře pokojů dobrých třicet let. Šéfkuchařem v podniku, kde ochutnáte jen klasická česká jídla a objednat si coca-colu light se rovná mírnému faux pas (z hnědých limonád tu nalévají pouze kofolu), je Marek Janouch, tmavovlasý podsaditý muž. "Připravil jsem klasiku, jak ji vařily naše babičky a maminky – bramborový salát s domácí majonézou a kapra smaženého v trojobalu," říká Marek Janouch, když přináší z kuchyně bílý talíř s rybou a salátem. Mimochodem, v kuchyni nenaleznete třeba fritovací hrnec, jídlo se smaží na pánvi. "Lidé si českou klasiku žádají stále častěji – a to je myslím dobře," dodává šéfkuchař restaurace, kde kromě kapra může host ochutnat pstruha nebo candáta.
Dlouhá 33, Praha 1

Bramborový salát

4 osoby
500 g brambor vařených ve slupce
60 g sterilovaných okurek
125 g vařené karotky
60 g vařeného celeru
60 g vařené petržele (kořene)
hořčice plnotučná, domácí majonéza
sůl, pepř, nálev z okurek

Brambory nakrájíme na kostičky, přimícháme pokrájenou kořenovou zeleninu a sterilovanou okurku. Dochutíme majonézou a plnotučnou hořčicí. Můžeme přidat nálev z okurek.

Smažený kapr

kapr, hladká mouka, vajíčko, strouhanka, slunečnicový olej

Rybu osolíme, obalíme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Osmažíme.

Čtěte také:

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.