Lidovky.cz

Správné pití na Štědrý večer

Jídlo

  15:33
Slavnostní večeře si žádá slavnostní nápoje. Na své si přijdou zastánci tradičních pokrmů, milovníci zlatavého moku i světoví experimentátoři.
Vánoční tabule - ilustrační foto.

Vánoční tabule - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Jiří Mašata, sommeliér, spolumajitel poděbradské vinotéky a společnosti VIVAT VINO, s. r. o., dlouhodobě se zabývá vhodnými kombinacemi vína a pokrmu Jaká vína pít: Ke každému chodu podávejte jiné víno, vždy ve výborné kvalitě. Výsledkem snoubení by měla být dokonalá souhra vůní a chutí jídla a vína, jako např. v degustačních menu v restauraci V Zátiší (Liliová 1, Praha 1) nebo ve Wine Clubu v restauraci Bellevue (Smetanovo nábř. 18, Praha 1).

Víno a jídlo: Zahajte přípitkem pravým šampaňským, např. Champagne Premier Cru Brut značky Saint Gall (798 Kč). Smaženého kapra v trojobalu s bramborovým salátem velmi dobře doprovodí mladý Ryzlink rýnský nebo mikulovský Ryzlink vlašský od Zdeňka Peřiny (130–180 Kč, www.vinotop. cz). K pečenému lososu s bramborami nebo čočkou se hodí svěží Rulandské šedé, např. z vinařství Milana Sůkala (205 Kč, www.vinotekavino. cz). Houbový kuba se příjemně snoubí s vínem Zweigeltrebe z vyzrálých hroznů z Rodinného vinařství Sedlák (155 Kč, www.darvin. cz). Ke štrúdlu a cukroví se hodí přírodně sladké víno v kategorii výběr z bobulí z odrůd Muškát moravský a Tramín, případně Pálava, nebo levnější kvalitní Hřebečská medovina (115 Kč, www.medoviny.cz).

Servírování: Na každý typ vína použijte jiný tvar sklenic (kompletní sortiment nabízí společnost Riedel). Champagne a sekty podávejte při teplotě 5 °C, ve štíhlých a mírně uzavřených sklenicích. Bílá suchá vína při teplotě 10 °C, v mírně uzavřených sklenicích o objemu 350 ml, sladká při teplotě 6 °C v malých sklenicích na digestiv. Červená vína vyniknou ve sklenicích 500 ml a větších, mladá a lehká servírujte při teplotě 14 °C, plná a starší při 16–18 °C. Kde nakoupit: V dobře a profesionálně vedené vinotéce (např. u nás v Poděbradech) nebo u vinaře.

František Richter, sládek a majitel pivovaru a hospody U Bulovky (Bulovka 17, Praha), je spoluautorem knihy Pivo jako křen Jaká piva pít: Alkohol, a pivo zvláště, podporuje chuť k jídlu a pomáhá zažívání, má lehce sedativní účinky.

Ideální (před)vánoční nápoj!Není nutné pít ke každému chodu jiné pivo, ale mělo by s pokrmem ladit.

Pivo a jídlo: K lehkým světlým masům (ryba, kuřecí) patří piva světlá a k výraznějším masům a pokrmům piva silnější v barvě i chuti, kapku přidejte do obalu kapra. K aperitivu se hodí piva silněji chmelená, podporují chuť k jídlu. K vánoční rybí polévce a smaženému kaprovi s bramborovým salátem doporučuji typický český ležák. K vařené rybě a mořským plodům sedí typ Weissbier nebo plzeňský, k nasolené rybě typ Kölsch, ke kuřecímu řízku Weissbier. K houbovému kubovi pivo raději nepijte, houby jsou těžko stravitelné a z některých se ve spojení s alkoholem stávají nejedlé. K sladké tečce doporučuji piva typu Bock nebo trappistická, tzv. sladká piva, s vyšším obsahem alkoholu a zbytkovým extraktem, vyvažují lehkou kyselost štrúdlu nebo kořeněnou chuť vánočního pečiva. Na závěr hostiny patří piva s vysokým obsahem alkoholu, na dobré zažívání.

Servírování: Podle druhu (a etikety) servírujte pivo při teplotách 7–14 °C, nepřechlazujte – a nejlépe ze sudu. Kde nakoupit: Vyplatí se zakoupit si malý soudek a nechat si ho ve vašem oblíbeném pivovaru naplnit nebo si dopředu zajděte do specializovaných prodejen (prodáváme i u nás v hospůdce).

Concepción Molina, specialistka na španělské sherry Sherry k večeři: Sherry je speciální odrůda vína z konkrétní oblasti na jihu Španělska. Vyrábí se suché, polosuché i sladké a má mnoho chutí a vůní. Lze ho s jídlem kombinovat stejně jako víno.

Sherry a jídlo: Na začátek servírujte modrý sýr a sherry Cream Royal (383 Kč) nebo Fino Tío Mateo (388 Kč) či Manzanilla La Guita (339 Kč) s uzeným lososem, mandlemi a olivami. Skvěle si rozumí i s hlavním rybím pokrmem, dary moře i českým kaprem. K masu podávejte velmi suché sherry Amontillado Del Principe (589 Kč), které zraje okolo 16 let. S dezertem si vychutnejte Real Tesoro Pedro Ximenez s vůní sušeného ovoce a kávy nebo Royal Cream. Servírování: Sherry servírujte ve sklenicích na bílé víno, ve stejném množství. Velmi důležitá je teplota, 15–18 °C. Pouze Manzanilla a Fíno se pijí vychlazené na 8–10 °C.

Kde nakoupit: V e-shopu na www.sherry.cz.

Témata: víno, pivo, pokrm, Praha
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.