Lidovky.cz

Milovníci koblih si v Polsku přijdou na své. Začal Tučný čtvrtek

Jídlo

  12:26
VARŠAVA - Na Tučný čtvrtek, který připadá na dnešek, Poláci pouštějí z hlavy rady odborníků na zdravou výživu a vydávají se do cukráren a pekáren pro koblihy. Říká se totiž, že kdo v poslední čtvrtek masopustu nesní alespoň jednu, tomu se nepovede dobře. Tučný čtvrtek je předzvěstí toho, že se blíží Popeleční středa a s ní pro křesťany i půst.

Každý Polák by měl podle tradice na Tučný čtvrtek sníst alespoň jednu koblihu, jinak hrozí, že se mu nebude dobře dařit. foto: ČTK

Každý Polák dnes sní v průměru 2,5 koblihy. V obchodech se prodávají v různých provedeních. Klasický koblížek je politý cukrovou polevou s kousky pomerančové kůry nebo posypaný moučkovým cukrem, uvnitř má marmeládovou náplň. Cukrárny ale nabízejí tuto sladkou dobrotu i s čokoládovou polevou nebo plněnou vaječným koňakem či pudinkem.

Milovníci koblížků za ně nejméně zaplatí v supermarketech, kde kus stojí kolem 60 grošů (asi 3,6 koruny), v cukrárnách stojí většinou dva až tři zloté (12,9 až 19,3 koruny). Záleží na tom, zda se zákazník spokojí s "klasikou" nebo je náročnější.

Zaměstnanci cukráren, jako například slavné A. Blikle (na snímku) na ulici Nowy Świat ve Varšavě, mají na Tučný čtvrtek plné ruce práce.

Cukráři a pekaři mají už od středy plné ruce práce, poptávka po koblihách se na Tučný čtvrtek oproti ostatním dnům mnohonásobně zvyšuje. Například cukrárna Michalek se sídlem v Krakově v létě prodá 450 kusů tohoto sladkého pečiva denně, v období masopustu 900 za den a na Tučný čtvrtek si zákazníci odnesou 15 tisíc koblížků.

Koblížky se v Polsku v poslední čtvrtek masopustu začaly smažit teprve v 19. století. Zpočátku ale chutnaly jinak než ty současné - vyráběly se z chlebového těsta, smažily se na sádle a plnily slaninou.

Koblihové obžerství
V cukrárnách v centru Varšavy se dnes dopoledne tvořily fronty. Marcin, který čekal, až na něho přijde řada v cukrárně A. Blikle, přiznal, že mu koblihy nijak zvlášť nechutnají, ale na Tučný čtvrtek aspoň jednu sní.

Chtěl jich koupit celou krabici a podělit se s kolegy v práci, zbytek odpoledne odnést domů. Studentka Justyna řekla, že si dala předsevzetí, že sní jenom jednu, aby neztloustla. "Mně naprosto vystačí dvě koblihy, pak je ale třeba půldruhé hodiny běhat," uvedl pan Zbigniew.

Zaměstnanci cukráren, jako například slavné A. Blikle (na snímku) na ulici Nowy Świat ve Varšavě, mají na Tučný čtvrtek plné ruce práce.

Odborníkům na zdravou výživu je jasné, že lidé si dnes jejich rady k srdci příliš brát nebudou. Proto jim vzkazují, aby aspoň nepropadli koblihovému obžerství. "Jeden stačí," řekla poradkyně pro zdravý životní styl Malgorzata Krukowská. Připomněla, že jeden koblížek má kolem 300 kalorií, přičemž zdravý dospělý člověk by za den měl spořádat jídlo s celkovou energetickou hodnotou 2000 kalorií. Krukowská zná ale i takové milovníky koblih, kteří jich na Tučný čtvrtek dokážou spořádat klidně i pět. Tučný čtvrtek slaví také Rakušané a lidé z katolických částí Německa.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.