Lidovky.cz

Festival Grand Restaurant přilákal přes 7 tisíc gurmánů

Jídlo

  9:56
Festival Grand Restaurant přilákal přes 7 tisíc lidí. Největší pozornosti se těšila Francouzská restaurace v Obecním domě. Zcela vyprodána byla i místa v podniku La Degustation Boheme Bourgeoise, který byl vítězem loňské ankety v gastronomickém průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant.

Tomáš Karpíšek, jeden z majitelů pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise foto:  František Vlček, Lidové noviny

Festival Grand Restaurant nabízel od 15. ledna do 15. února ochutnávky luxusních pokrmů za festivalové ceny.

"Kapacita festivalu byla až 30 tisíc míst. Každá restaurace nabídla určitý počet míst v závislosti na svých možnostech. V malé komorní restauraci La Degustation se využilo asi 500 míst, zatímco ve Francouzské restauraci zhruba 1500 z 2500," řekla mluvčí projektu Dominika Vrkotová. Podle jejích slov byl zájem o ochutnávky překvapivě vysoký.

Podívejte se:



Milovníci dobrého jídla mohli ochutnat svíčkovou jako národní pokrm, mistrovský kousek šéfkuchaře a nejlepší jídlo "od maminky". Některé restaurace byly vyprodány již v polovině festivalu. La gustation pak jako jediná zaplnila nabídku již před jeho zahájením.

La Degustation Boheme Bourgeoise - smetanová omáčka s koprem a bramborem

Zájemci si mohli vybrat z ochutnávek za 250, 300, 500 a 600 korun. největší poptávka byla o nejdražší degustační ochutnávky za 600 korun, která zahrnovala tři porce, minerálku a víno. Běžné degustační menu v La Degustation přijde zhruba na 2500 korun.

Nejčastěji lidé ochutnávali pokrm pod názvem mistrovský kousek šéfkuchaře. Mezi návštěvníky festivalu bylo 76 procent lidí z Prahy a imopražští tvořili 24 procent.

Podobné festivaly mají v zahraničí dlouholetou tradici. V Česku byly zatím známy letní gastronomické ochutnávky, které se konaly ve stáncích luxusních estaurací ve venkovním prostředí. Nová nabídka přímo v interiéru vybraných restaurací měla podle pořadatelů festivalu oživit zájem návštěvníků o gastronomická zařízení v zimním období.

Mezi účastníky festivalu byly mimo jiné obě restaurace hotelu Alcron, Essensia v hotelu Mandarin Oriental, La Finestra, La Veranda, Aromi, Bellevue, Svatá Klára nebo V Zátiší. Jediná mimopražská restaurace Na Štěpáně v Obříství na Mělnicku nabídla také limitovanou šarži vína. Další informace o gastronomickém festivalu jsou na webové stránce www.grand-restaurant.cz.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.